Hyppää sisältöön
Media

Sosiaali- ja terveysministeriöön kolme uutta osastoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2020 13.40
Tiedote 103/2020

Uudet osastot tulevat nykyisen hyvinvointi- ja palveluosaston (HPO) tilalle. Valtioneuvosto hyväksyi uudet osastot torstaina 23.4. Muutoin sosiaali- ja terveysministeriön osastot ja organisaatio säilyvät nykyisellään.

Kolme uutta osastoa ovat:

  • turvallisuus ja terveys -osasto (TUTO)
  • yhteisöt ja toimintakyky -osasto (YTO)
  • sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto (APO)

Uudistus tulee voimaan 1.6. Eli sosiaali- ja terveysministeriön nykyinen organisaatio on voimassa kesäkuun alkuun asti.

Nykyisen hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkö Päivi Sillanaukee siirtyy turvallisuus ja terveys -osaston osastopäälliköksi omaan valintaansa perustuen. Kahdelle muulle osastolle nimitetään uudet osastopäälliköt myöhemmin. Virat tulevat hakuun mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että yhteisöt ja toimintakyky -osaston sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston osastopäälliköt aloittavat tehtävissään viimeistään kesälomakauden jälkeen. Aluksi nimitetään väliaikaiset osastopäälliköt virkojen täytön ajaksi.

Sosiaali- ja terveysministerion organisaatio 1.6.2020 alkaen

Avaa kuvasta suurempi versio klikkaamalla sitä.

Miksi kolme uutta osastoa?

Nykyisin sosiaali- ja terveysministeriössä on neljä osastoa. Niistä hyvinvointi- ja palveluosasto on suurin ja sen vastuulla on runsaasti asioita. Osastolla työskentelee yhteensä lähes 180 henkilöä, joista varsinaisissa ministeriön tehtävissä noin 130 henkilöä ja loput osaston yhteydessä toimivassa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksessa (STEA). Siksi on nähty tarpeelliseksi, että osasto jaetaan. Uudet osastot ovat kooltaan noin 40–50 henkilöä. Lisäksi STEA toimii yhden osaston yhteydessä.

Uusi osastojako perustuu pääosin hyvinvointi- ja palveluosaston nykyiseen yksikköjakoon. Jatkossakin yksittäisen osaston vastuulla on sekä terveys- että sosiaaliasioita. Palveluita ja ehkäisevää toimintaa käsitellään kokonaisuutena. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen näkyy kaikkien kolmen osaston tehtävissä. Se on uudistuksen jälkeenkin organisaation läpileikkaava teema.

Uusien osastojen alaiset yksiköt ja niiden tehtävät lyödään lukkoon myöhemmin huhti-toukokuussa.

STM:n organisaation ja osastojen uudistusta on suunniteltu ja valmisteltu syyskuusta 2019 lähtien. Ministeriön henkilöstö on osallistunut uudistukseen alkuvaiheista asti. Uusi osastojako perustuu hyvinvointi- ja palveluosaston henkilöstön omaan ehdotukseen.

Lisätietoa

kansliapäällikkö Kirsi Varhila, [email protected]

Sivun alkuun