Hyppää sisältöön
Media

Poikkeuslupa 4 synnytyssairaalalle ja 8:lle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2014 11.17
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt päivystysasetuksen mukaisen poikkeusluvan kahdeksalle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle ja neljälle synnytyssairaalalle. Uuden päivystysasetuksen mukaan perusterveydenhuollon päivystysyksiköt sekä sairaalat, joissa on alle 1000 synnytystä vuodessa, tarvitsevat ministeriön myöntämän poikkeusluvan.

"Poikkeuslupapäätöksissä haluttiin ottaa huomioon tuleva sote-ratkaisu. Uusilla sote-alueilla pitää olla mahdollisuus arvioida myös päivystyksen kokonaisuutta. Siksi nyt ei ole järkevää purkaa olemassaolevia rakenteita, jotka täyttävät päivystysasetuksen laadulliset tavoitteet", toteaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Perusterveydenhuollon poikkeusluvat myönnettiin pitkien etäisyyksien alueille

Inariin, Kuusamoon, Raumalle, Raaheen, Varkauteen sekä Iisalmeen on myönnetty määräaikainen lupa pelkälle perusterveydenhuollon päivystykselle 1.6.2017 asti. Lisäksi Kemijärvelle ja Pellolle on myönnetty hakemusten mukaisesti määräaikainen lupa 31.12.2015 asti. Kolarin kunnalta tullut hakemus on vielä käsiteltävänä.

Päivystysasetuksen mukaan ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys tulee 1.1.2015 alkaen järjestää yhteispäivystyksenä erikoissairaanhoidon kanssa. Kaikissa poikkeusluvan saaneissa kunnissa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen saavutettavuus on kuitenkin pitkien etäisyyksien vuoksi huono.

Myös synnytyssairaalojen poikkeusluvat ovat määräaikaisia

Synnytystoiminta sairaalassa edellyttää vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa 1.6.2015 alkaen. Ministeriö voi tarvittaessa myöntää poikkeusluvan myös pienemmälle synnytyssairaalalle, jos palvelun saavutettavuus tai potilasturvallisuus sitä edellyttää.

Kainuun, Länsi-Pohjan ja Mikkelin keskussairaaloille on myönnetty määräaikainen lupa synnytystoimintaan 1.6.2017 asti. Porvoon sairaalalle on myönnetty hakemuksen mukaisesti määräaikainen lupa 31.12.2016 asti. Salon sairaalan hakemus on vielä käsiteltävänä ja siihen on pyydetty lisäselvityksiä.

Lupaa hakeneet sairaanhoitopiirit ovat katsoneet poikkeusluvan tarpeelliseksi, jotta palvelut voidaan turvata alueen asukkaille. Lisäksi kaikissa sairaaloissa on meneillään toiminnan uudelleenorganisointi. Eduskunnan käsittelyssä oleva sote-järjestämislaki ja sote-alueiden muodostaminen vaikuttavat palveluiden järjestämiseen jatkossa.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Timo Keistinen, p. 0295 163 385
erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110


Muualla palvelussamme

Uusi päivystysasetus

Sote-uudistus

Susanna Huovinen
Sivun alkuun