Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mattila: Lääkkeiden saatavuus eri tilanteissa varmistetaan

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.4.2018 10.18
Tiedote 65/2018

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan lääkkeiden saatavuudessa viime syksynä ilmenneet ongelmat paljastivat Suomen lääkehuollon haavoittuvuuden. Sosiaali- ja terveysministeriössä on pohdittu, miten vastaavilta tilanteita vältyttäisiin tulevaisuudessa.

- Ministeriön tavoitteena on antaa säädösehdotuksia asiasta vielä tämän vuoden aikana, sanoi ministeri Mattila torstaina 26. huhtikuuta Apteekkaripäivillä pitämässään puheessaan.

Fimean tekemän kyselyn mukaan enemmistö apteekeista ilmoitti, että lääkkeiden jakeluongelmista aiheutui monia hankalia tilanteita. Apteekit pystyivät kuitenkin hoitamaan ongelmatilanteet esimerkiksi toimittamalla rinnakkaislääkevalmisteita, lainaamalla lääkettä naapuriapteekista, toimittamalla lääkettä määrättyä pienemmän erän tai ottamalla yhteyttä lääkäriin asiakkaan lääkityksen muuttamiseksi. Ministeri Mattila kiitti apteekkeja siitä, että ne omalla toiminnallaan ja joustavuudellaan ratkaisivat tilanteet niin, että pahimmilta seuraamuksilta vältyttiin.

Ministeri muistutti puheessaan apteekkilaisten roolista järkevän eli rationaalisen lääkehoidon toteuttajina. Lääkehoito on kumppanuutta, jossa yhteistyötä tekevät sekä lääkkeen määrääjä, että lääkkeen toimittaja ja käyttäjä. Yhdessä sovitaan lääkehoidon tavoitteet ja se, miten hoitoa toteutetaan. Jos potilas päätyy hoitamaan oireitaan itsehoitolääkkeillä, voi apteekkilainen olla tässä ainoa terveydenhuollon ammattilainen, jolta kysyä neuvoa ja joka ohjaa tekemään järkeviä valintoja.

- Olemme onnekkaita, että meillä on korkealaatuinen ammattiapteekkijärjestelmä, jota kansalaiset voivat hyödyntää, totesi ministeri Mattila puheessaan.

Hallituksen apteekkiryhmän viime vuonna tekemiä linjauksia viedään eteenpäin kuluvan kevään aikana ja muun muassa apteekkien määrää lisätään ja apteekkiluvan ilmoitusmenettelyä yksinkertaistetaan.

Hallitus on linjannut, että suomalaisen apteekkijärjestelmä on jatkossakin oltava alan kotimaisten ammattilaisten vastuulla ja omistuksessa. Lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja lääketurvallisuus ovat jatkossakin suomalaisen apteekkitoiminnan ytimessä, muistutti Mattila.

Lisätietoja

sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Niina Perälä, p. 046 923 4296, [email protected]

Sivun alkuun