STM ja THL tiedottavat
Koronavirustapausten määrä on laskenut – testeihin syytä hakeutua vähäistenkin oireiden vuoksi
Uudet koronavirustapaukset, tapausten ilmaantuvuus sekä sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrät ovat hieman laskeneet joulukuun 2020 puolenvälin jälkeen. Uusia tartuntoja on kuitenkin koko maassa edelleen paljon. Huolestuttavaa on se, että ihmiset hakeutuvat testeihin entistä harvemmin.
Epidemiatilannetta ja sairaalahoidon tarvetta seurataan tällä hetkellä tiiviisti, sillä tautitilanne on monessa maassa Suomea paljon huonompi. Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa todetut uudet muuntuneet virusvariantit saattavat tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Epidemiatilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen koko maassa on siten mahdollista.
Tartuntoja ulkomailta sekä viruksen varianttien leviämistä Suomeen pyritään torjumaan tehostamalla testaamista rajoilla sekä alueellisin rajoituksin ja suosituksin.
Tapausten ilmaantuvuus hieman laskenut
Joulun ja vuodenvaihteen pelättiin lisäävän tartuntoja, mutta toistaiseksi tartuntojen lisääntymistä ei ole todettu. Vuodenvaihteen tapaamisten vaikutus voidaan vielä nähdä viiveellä. Vuoden 2021 ensimmäisen viikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin1787 uutta tapausta, mikä on parikymmentä tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.
Yli puolet uusista tartunnoista todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 32 tapausta 100 000 asukasta kohden, mikä on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla.
Viimeisen kahden viikon seurantajakson (ajalla 28.12.2020-10.1.2021) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 3538 uutta tapausta, mikä on 430 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 64 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla se oli 72 tapausta.
Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,7-0,9 (90 % todennäköisyysväli).
Koronavirustestejä tehdään Suomessa edelleen paljon verrattuna moniin muihin maihin, joskin viikko viikolta vähemmän. Esimerkiksi marras-joulukuussa viikoilla 48-49 testejä tehtiin yli 130 000 viikossa, kun vuoden ensimmäisellä viikolla testejä tehtiin alle 70 000. Viikonloppuisin testejä tehdään usein huomattavasti vähemmän kuin arkena.
Joulunajan ja vuodenvaihteen juhlapyhinä testeihin hakeuduttiin selkeästi vähemmän kuin muulloin. Tämä nostaa positiviisten testitulosten osuutta testatuista näytteistä. Viikolla 1 positiivisia tapauksia kaikista näytteistä oli 2,5 %. Matalammat testimäärät voivat olla viite siitä, että kaikki oireiset eivät ole hakeutuneet aktiivisesti testeihin. Tällöin osa tartunnoista jää havaitsematta.
Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä laskussa
Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta toistaiseksi tämä huolestuttava kehitys vaikuttaa pysähtyneen.
Sairaalahoitoa tarvitsevia covid-19-potilaita oli 13.1. hieman vähemmän kuin edellisillä viikoilla, yhteensä 150. Perusterveydenhuollossa osastohoidossa oli 52 potilasta, erikoissairaanhoidossa 70 potilasta ja tehohoidossa 28 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 610.
Ulkomailta saatujen tartuntojen jatkotartunnat ovat nousseet
Suurin osa tartunnoista oli peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 11 %, ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli kolme prosenttia kaikista tartunnoista, mikä on enemmän kuin aiemmin. Tämä voi johtua tautitilanteen heikkenemisestä maissa, joista saavutaan tai palataan Suomeen. Testaamista rajoilla on lisätty loppuvuodesta alkaen, mikä voi myös selittää matkustukseen liittyvien tapausten määrän nousua.
Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä 59 %:ssa tapauksista. Valtaosa tartunnoista saadaan edelleen samassa taloudessa asuvilta. Työpaikoilla ja yksityisissä tilaisuuksissa tapahtuu myös paljon tartuntoja.
Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat THL:n sivuilla:
- Koronaviruksen seuranta (THL)
- Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset (THL)
- Koronavirus lukuina (HUS)
- Toimintasuunnitelma covid-19 -epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen tammi-toukokuussa 2021 (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021:1)
Lisätietoja:
Taneli Puumalainen, ylilääkäri, [email protected] (epidemiatilanne)
Kari Auranen, johtava tutkija, THL, [email protected] (ennustemallit)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)