Hyppää sisältöön
Media

STM ja Vantaan kaupunki tiedottavat
Koronaviruksen torjunta tehdään Helsinki-Vantaan lentoasemalla viranomaisyhteistyönä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.8.2020 14.33
Tiedote

Suomessa tehdään tällä hetkellä eri viranomaisten välistä tiivistä yhteistyötä, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin torjua mahdollisimman tehokkaasti. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on Helsinki-Vantaan lentoasemalle avatut terveysneuvonta- ja koronatestauspisteet.

Maahan saapuvien matkustajien koronavirustestauksen uudelleen käynnistäminen ja terveysneuvontapisteen avaaminen ovat osa STM:n asettaman rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmän koordinoimaa toimintaa.

Kaikki maahan saapuvat matkustajat saavat ohjeet ja neuvontaa

Vantaan kaupunki vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysneuvonnan järjestämisestä sekä siihen liittyvästä viestinnästä. Finavia vastaa yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa lentoaseman opasteista ja ohjeiden esillepanosta ja jakaa THL:n laatimia ohjeita. Rajavartiolaitos tukee terveysviranomaisia oman rajaturvallisuustyönsä ohella ja osallistuu ohjeiden jakamiseen.

Kaikki maahan saapuvat matkustajat saavat THL:n yleisohjeet sekä oirearviolomakkeen. Niin sanotuista korkeamman riskin maista saapuvat saavat lisäksi kirjalliset ohjeet omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin siirtymisestä.

Korkeamman riskin maista on lisätietoja THL:n sivuilla:

Kaikkia maahan saapuvia matkustajia, joilla on mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden oireita, kehotetaan menemään terveysneuvontapisteeseen. Sieltä heidän ohjataan tarvittaessa edelleen koronatestauspisteeseen. 

Jos matkustaja tulee korkeamman riskin maasta tai on ennen Suomeen tuloaan oleskellut sellaisessa maassa, hänet ohjeistetaan jäämään omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. Suositusta ei voi välttää kiertämällä matalamman riskin maan kautta Suomeen saavuttaessa. Karanteenisuositus on myös voimassa, vaikka matkustaja olisi käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen.

Kaikkien oireisten matkustajien testaaminen on erittäin tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja koronaviruksen leviäminen ehkäistyä. 

Korona ei tunne rajoja - Vastuullinen matkustus pienentää tartuntariskiä

Viranomaisten viestintä ja toimet eivät kuitenkaan yksin riitä – ratkaisevaa on matkustajan oma, vastuullinen toiminta. Matkustajan pitäisi aina noudattaa viranomaisten antamia matkustusrajoituksia ja -suosituksia.

Valtioneuvosto käsittelee säännöllisesti matkustusrajoituksiin ja rajaliikenteeseen liittyviä kysymyksiä. Edellisen kerran valtioneuvosto tarkensi rajaliikennettä koskevia rajoituksia 6.8.2020.

Lisätietoja

Pekka Tulokas, valmiusjohtaja, rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmän puheenjohtaja, STM, p. 0295 163 202, [email protected]
Hannu Kiviranta, tutkimusprofessori, THL, p. 029 524 6361, [email protected]
Timo Aronkytö, apulaiskaupunginjohtaja, Vantaan kaupunki, p. 09 8392 2800 
Finavia: mediakyselyt osoitteeseen [email protected] tai p. 020 708 2002

Ohjeita ja aineistoa matkustajille

Sivun alkuun