Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen linjaukset itsehallintoalueista lausuntokierrokselle

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2015 10.01
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö ovat lähettäneet hallituksen linjaukset sote-uudistuksesta ja itsehallintoalueista lausunnolle. Lausuntoaikaa pidennetty 9.2.2016 saakka.

Hallitus linjasi 20.10. sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen uudistamista ja 7.11. itsehallintoalueiden määrän ja aluejaon perusteet, joita käytetään valmisteltaessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia ja itsehallintoaluelakia.  Nyt kunnat, kuntayhtymät ja muut toimijat voivat ottaa kantaa linjauksiin.

Lausuntopyynnössä kysytään näkemyksiä hallituksen alueratkaisusta ja rahoituslinjauksista. Lisäksi pyydetään arviota siitä, mihin itsehallintoalueeseen kunta haluaisi kuulua ja mitä muita alueellisia tehtäviä itsehallintoalueille voitaisiin siirtää. Kannanottoa itsehallintoalueeseen sijoittumisesta pidetään kunnan virallisena kantana. Tämän vuoksi siitä pyydetään valtuuston päätös sosiaali- ja terveysministeriölle.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää lausuntopyyntöön liittyvän sähköisen kyselyn kunnille ja muille  uudistuksen kannalta keskeisille toimijoille. Linkki kyselyyn löytyy lausuntopyyntökirjeestä ja internetsivulta alueuudistus.fi/lausuntopyynnot. Samasta osoitteesta löytyy myös lisätietoa ja tukimateriaalia lausuntojen tekemiseksi. Lausuntopyyntöön voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Lausuntopyyntö julkaistaan ruotsinkielisenä marraskuun aikana.

Annetut vastaukset ovat julkisia. Ministeriö julkaisee ensimmäisen lausuntoyhteenvedon saaduista kannanotoista mahdollisimman pian lausuntopyyntöajan päätyttyä. Hallituksen lakiesitys viimeistellään saatujen lausuntojen perusteella. Lakiesitys lähetetään lausunnolle keväällä 2016.

Lisätietoja

Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, STM ja VM, p. 02951 63012
Hallitusneuvos Pekka Järvinen, STM, p. 02951 63367
Finanssineuvos Teemu Eriksson, VM, p. 02955 30177

Hanna Mäntylä Juha Rehula alueuudistus-arkisto reformit sote-uudistus
Sivun alkuun