Hyppää sisältöön
Media

Etuuksiin muutoksia - takuueläke nousee, ruokavaliokorvaus poistetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2015 11.30
Tiedote 147/2015

Hallitus esittää takuueläkkeeseen 23 euron korotusta ensi vuoden alusta alkaen. Takuueläkkeen tarkoituksena on turvata Suomessa asuvan eläkkeensaajan toimeentuloa, jos hänen eläkkeensä eivät muuten riitä kohtuulliseen toimeentuloon.

Täyden takuueläkkeen määrä on tänä vuonna 746,57 euroa ja takuueläkkeen tasoa tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksillä. Takuueläke maksetaan valtion varoista. Korotuksen myötä takuueläkemenojen arvioidaan nousevan 30 miljoonalla eurolla ja menot olisivat 192 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuisi. Muutoksella yhtenäistetään ja selkeytetään vammaisetuusjärjestelmää. Keliakiaa sairastavat ovat tähän asti saaneet muista poikkeavan vammaisetuuden. Ruokakorvauksen poistumisen jälkeenkin keliakiaa sairastavat on huomioitu vammaisetuusjärjestelmässä ja esimerkiksi 16 vuotta täyttäneiden keliakiaa sairastavien henkilöiden oikeus tukeen arvioidaan vastaavalla tavalla kuin muiden tuenhakijoiden.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle maanantaina 28. syyskuuta. Esitys liittyy valtion vuoden 2016 talousarvioesitykseen. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2016.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Pasi Pajula, p. 02951 63479, [email protected]

Sivun alkuun