Hyppää sisältöön
Media

Esitys lausunnolle: valtiontakuu Covid-19 -rokotteiden vakuuttamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2020 16.50
Tiedote 236/2020

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu lakia Covid-19 -rokotteiden vakuuttamisen turvaamiseksi. Esityksen tarkoituksena on varmistaa vakuutusturva myös Covid-19 -rokotteiden saajille. 

Suomessa rokotteiden ja lääkkeiden aiheuttamat henkilövahingot vakuutetaan yksityisellä lääkevahinkovakuutuksella, jossa vakuutuksen ottajina ovat lääkkeiden valmistajat, maahantuojat ja markkinoijat. Lääkevahinkovakuutuksesta maksetaan korvausta muun muassa sairaanhoitokuluista, ansionmenetyksestä sekä tilapäisestä haitasta ja pysyvästä haitasta. 

Suomessa lääkevahinkovakuutusta tarjoaa vain yksi yhtiö, Suomen Keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö, joka pienentää omaa vakuutusriskiään ottamalla markkinoilta jälleenvakuutuksen. Nyt lausuntokierrokselle lähtenyt laki mahdollistaisi valtiontakuun antamisen Covid-19 –rokotteiden lääkevahinkovakuuttajalle, jos jälleenvakuutusta ei ole markkinoilta saatavilla kohtuullisin ehdoin. 

Vakuutustakuun myöntämällä valtio ottaisi jälleenvakuuttajien tavoin osittaisen rahoitusvastuun ensivakuutuksen antaneen vakuutusyhtiön myöntämän vakuutuksen korvausmenosta. Vakuutustakuu voitaisiin antaa enintään kalenterivuodeksi kerrallaan. Valtion vastuun määrä voisi olla yhteensä enintään 30 miljoonaa euroa kalenterivuotta kohti, ja mikäli vakuutustakuu myönnettäisiin useampana kalenterivuotena, kaikkiaan yhteensä 300 miljoonaa euroa. Valtio perisi vakuutusyhtiöltä maksun vakuutustakuun myöntämisestä. Valtiontakuun antamisenkin jälkeen korvauksista suhteessa vahinkoa kärsineisiin vastaisi vakuutustakuun saanut vakuutusyhtiö. 

Hallituksen esitys on lausunnolla 12.10.2020 – 20.10.2020. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle viikolla 45.

Lisätietoja: 


johtaja Hannu Ijäs, puh. 029 516 3248 
hallitussihteeri Saara Rahko, puh. 029 516 3126 

Sivun alkuun