Hyppää sisältöön
Media

Työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaavan komissaari Nicolas Schmitin vierailulla keskusteltiin muun muassa alustataloudesta ja köyhyyden poistamisesta

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2022 15.33
Tiedote

Komissaari Schmit tapasi Helsingissä työministeri Tuula Haataisen sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen. Vierailun aikana keskusteltiin laajasti työntekijöiden oikeuksiin ja toimeentuloon sekä asunnottomuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Työministeri keskusteli komissaarin kanssa alustatyödirektiivistä digitaalisten alustojen kautta työskentelevien työolojen ja oikeuksien parantamiseksi. Komission ehdotus pyrkii muun muassa helpottamaan erottelua työ- ja yrittäjäsuhteen välillä, jolloin työntekijä saisi hänelle lain mukaan kuuluvat oikeudet.

”Alustatyötä tekevien työoikeudellinen asema puhuttaa useassa EU-maassa. On tärkeää, että alustatyötä tekevien aseman parantamiseen pystytään tarttumaan yhdessä”, ministeri Haatainen toteaa.

Komissaari esitteli myös EU:n tulevaa suositusta, jonka tarkoitus on edistää työmarkkinajärjestöjen sosiaalista vuoropuhelua sekä parantaa niiden osaamista ja valmiuksia sopia työehdoista yhdessä. 

Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen keskusteli komissaarin kanssa muun muassa sosiaaliturvaan, vähimmäistoimeentuloon ja köyhyyteen liittyvistä asioista.

”Suomen tavoitteena on kehittää hyvinvointia unionissa yleisesti ja pyrkiä elintasoerojen kaventumiseen köyhyyttä ja eriarvoisuutta vähentämällä. Köyhyyden vähentäminen vaatii laaja-alaista yhteiskuntapolitiikkaa. Otin komissaari Schmitin kanssa puheeksi myös mielenterveyden edistämisen, jota tulee niin ikään tehdä kokonaisvaltaisesti, koko yhteiskunnan tasolla. Suomi tervehtii ilolla komission tulevaa mielenterveysaloitetta”, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen.

Tutustumiskohteina Ohjaamo-toiminta sekä suomalaisten järjestöjen työ

Vierailulla nuorten ohjaus- ja palvelupiste Ohjaamoon komissaari pääsi tutustumaan konkreettiseen työhön, jota Suomessa tehdään nuorten työllisyyden tukemiseksi. Ohjaamoista tehdyn tutkimuksen mukaan niiden avulla on onnistuttu vähentämään nuorisotyöttämyyttä ja parantamaan nuorten ohjautumista palveluihin. 

”Eurooppalaisella ESR-hankerahalla rahoitetut matalan kynnyksen monialaiset palvelut ovat olleet vaikuttavia ja nuorten keskuudessa pidettyjä. Nyt ne on päätetty vakiinnuttaa ja oli hienoa esitellä niitä komissaarille”, työministeri Haatainen lisää.

Komissaari tapasi myös keskeisten suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustajia sekä vieraili Y-säätiössä, jossa hänelle esiteltiin muun muassa asunnottomuuden vastaista työtä Suomessa.

”Oli erittäin antoisaa tutustua työhön sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseksi, yhteiskunnallisen vuoropuhelun edistämiseksi sekä köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi. Suomi on asunnottomuuden torjunnan eturintamassa ja olin erityisen iloinen voidessani vierailla Y-säätiössä, joka on tehokkaasti kehittänyt asunto ensin -periaatetta. Tästä saa inspiraatiota asunnottomuuden torjunnan eurooppalaiseen foorumiin. Kiitän ministereitä Haataista ja Sarkkista heidän sitoutumisestaan suomalaisten hyvinvoinnin parantamiseen. Jatkamme tiivistä yhteistyötä EU:n vuoden 2030 tavoitteissa työllisyyden ja koulutuksen lisäämiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi”, komissaari Schmit summaa.

Lisätiedot:
Piritta Jokelainen, työministerin erityisavustaja, p. +358 295 047 353
Jiri Sironen, sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja, p. +358 40 450 9077
Juuli Hakulinen, asiantuntija, STM, p. +358 295 163 651
 

Sivun alkuun