Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisten rokotetutkimuspalvelujen yhtiöittämistä

Sosiaali- ja terveysministeriöValtioneuvoston viestintäosasto 13.10.2020 10.56
Tiedote 641/2020

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisten rokotetutkimuspalvelujen yhtiöittämistä ja niiden siirtämistä perustettavaan uuteen valtion erityistehtäväyhtiöön kokouksessaan 13. lokakuuta 2020.

Järjestelyn taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen liittyvät jännitteet. Oikeuskansleri tutki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotteiden hankintamenettelyn riippumattomuutta ja antoi päätöksensä 10. huhtikuuta 2019. Päätöksessään oikeuskansleri piti perusteltuna lääkeyhtiöiden rahoittaman rokotetutkimuksen ja rokotehankintoja koskevan päätösten valmistelun ja päätöksenteon erottamista entistä selkeämmin toisistaan riippumattomuuden ja puolueettomuuden varmistamiseksi. Asiasta tehtyjen selvitysten johdosta sosiaali- ja terveysministeriö päätti jatkaa valmistelua kaupallisten rokotetutkimuspalvelujen yhtiöittämisestä. Esitetty ratkaisu eriyttäisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisen rokotetutkimuksen rokotehankinnoista ja lisäksi loisi edellytykset kansallisen rokotetutkimuksen vahvistamiseksi.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisten rokotetutkimuspalvelujen yhtiöittämistä, erityistehtäväyhtiön perustamista ja siihen liittyvää valtion pääomitusta. Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa asiaan liittyvää valmistelua siten, että asia käsitellään vuoden 2021 täydentävän talousarvion yhteydessä.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Niina Kiviaho, [email protected], p. 050 306 1809