Työryhmä rajaamaan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutusta eläkejärjestelmiin
Sote- ja maakuntauudistuksen reformiministeriryhmä on päättänyt asettaa työryhmän, joka valmistelee tarvittavat siirtymäajan lainsäädäntömuutokset, joilla pyritään pitämään eri eläkejärjestelmissä vakuutettujen määrät ennallaan sote-uudistuksen alkuvaiheessa.
Työ toteutetaan virkamiestyöryhmänä, jossa on sekä sosiaali- ja terveysministeriön että valtiovarainministeriön virkamiehiä ja Eläketurvakeskuksen asiantuntijoita. Valmisteluryhmä kokoontuu myös laajennetussa kokoonpanossa siten, että mukana on myös eläkejärjestelmien ja työmarkkinoiden asiantuntijoita sekä Kuntaliitto. Ryhmän toimikausi on 28. helmikuuta 2017 saakka. Ryhmä toimii sote-uudistuksen projektiryhmän alaisuudessa.
Siirtymäajan tavoitteena on, että sote- ja maakuntauudistus ei vaikuta eläkejärjestelmien maksutuloihin. Siirtymäaikana sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä työskentelevien työntekijöiden eläketurva järjestetään lähtökohtaisesti samassa eläkejärjestelmässä, kuin missä se on järjestetty vuoden 2018 lopussa.
Muutoksia eläkejärjestelmien välillä on tarpeen rajoittaa, kunnes tiedetään minkälaiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö muodostuu ja minkälaisia tulevat olemaan valinnanvapautta koskevat käytännön toteutukset. Vasta tämän jälkeen voidaan arvioida sitä, onko muutokseen eläkejärjestelmien välillä syytä puuttua lainsäädännöllä ja minkälaisilla ratkaisuilla.
Vuoteen 2025 kestävä siirtymäaika antaa mahdollisuuden rauhassa arvioida sitä, miten tuleva sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva valinnanvapauslainsäädäntö saattaa muuttaa eläkejärjestelmien tilannetta. Sote-uudistuksen arvioidaan siirtävän nykyistä suuremman osuuden julkisesti rahoitetusta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta yksityisille palveluntuottajille. Tämä voi vaikuttaa työeläkejärjestelmiin esimerkiksi siten, että kunnallisessa eläkejärjestelmässä vakuutettujen määrä vähenee ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmissä vakuutettujen määrä kasvaa. Vakuutettujen määrällä on vaikutusta eläkemaksujen tasoon.
Myöhemmin keväällä asetetaan erillinen työryhmä, joka aloittaa työnsä toukokuun 2017 alusta, selvittämään kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän erillisyyttä ja sote- ja maakuntauudistuksen mahdollisesti aiheuttamia muita muutoksia eläkejärjestelmään.
Sote- ja maakuntauudistuksissa siirtyy henkilöstöä valtiolta maakuntien palvelukseen. Valtiolta maakuntiin siirtyvien henkilöiden eläkkeiden kohdalla pyritään soveltamaan mahdollisuuksien mukaan samankaltaisia menettelyitä kuin kunnilta maakuntiin siirtyvien henkilöiden kohdalla. Mahdollisesti tarvittavat säännökset valmistellaan erikseen samassa aikataulussa kuin muutkin eläkejärjestelyt.
Lisätietoja:
alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, p. 02951 63012, [email protected]