Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Synnytykset voivat jatkua Länsi-Pohjan sairaalassa poikkeusluvalla

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.9.2018 10.43
Tiedote 116/2018

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Länsi-Pohjan keskussairaala voi jatkaa synnytystoimintaa 31.12.2020 asti. Länsi-Pohjan keskussairaala on Manner-Suomen pienin synnytyssairaala, jossa synnytysten määrä on viime vuosina vähentynyt. Sairaala on saanut kaksi kertaa aiemmin poikkeusluvan synnytyksille. 

Valtioneuvoston asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa täytyy hoitaa vähintään noin 1 000 synnytystä vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin myöntää poikkeusluvan synnytysten määrälle, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi.

Koko Pohjois-Suomen on vahvistettava yhteistyötä synnytystoiminnan järjestämisessä

Poikkeuslupakausi vuosille 2019–2020 on tarkoitettu Pohjois-Suomen alueen yhteistyörakenteiden vahvistamiseksi ja synnytystoimintojen uudelleenjärjestelyä varten. Alueella on vahvistettava yhteistyötä ja ratkaistava, miten turvataan henkilöstön saatavuus ja osaaminen parhaalla tavalla koko alueen väestön käyttöön Lapin maakunnassa ja Oulun yliopistosairaalan erityisvastuualueella. 

Sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää, että alueen sairaanhoitopiirit (Pohjois-Pohjanmaa, Länsi-Pohja ja Lappi) toimittavat ministeriöön laatimansa ja erityisvastuualueella hyväksytyn suunnitelman maakunnallisesta synnytysten järjestämisen mallista, tuotantorakenteesta ja toimeenpanon aikataulusta 31.12.2019 mennessä.

Lisätietoja

Ylijohtaja Markku Tervahauta, p. 050 304 6996, [email protected]
Lääkintöneuvos Timo Keistinen, p. 050 571 4015, [email protected]

Sivun alkuun