Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Saarikko: Sote-keskus ei saisi asiakaskohtaista tietoa saamistaan korvauksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2018 14.30
Uutinen

Sote-uudistukseen liittyvä tuottajien korvausmalli on herättänyt julkista keskustelua asiakkaiden ”pisteytyksestä”. Keskustelu on aina hyvästä, mutta haluan kuitenkin täsmentää ja selkeyttää, mistä on kysymys, kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko blogissaan.

-Uudessa valinnanvapausmallissa sote-keskukset eivät voisi valita asiakkaita, vaan asiakas on se joka valitsee sote-keskuksen, ministeri Saarikko kirjoittaa.

-Maakunta maksaisi sote-keskukselle asiakkaasta korvauksen, eikä sote-keskus saisi tietoonsa asiakaskohtaista korvausta.  Tiedot asiakaskohtaisista korvauksista olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä.  Ihmisiä ei siis ”pisteytettäisi” henkilökohtaisesti vaan tiettyyn ryhmään kuuluvina.

-THL tekee parhaillaan pohjatyötä sote-keskusten korvausten laskentamallista.  Yksilödatasta koostuvasta aineistosta laskettaisiin tilastollisilla menetelmillä kertoimet, joilla kuvataan tekijöitä, jotka vaikuttavat terveyspalvelujen käyttöön. Laskenta tehdään tutkimuseettisten periaatteiden mukaan siten, että se ei ole yksilöitävissä yhteen asiakkaaseen.

- Mahdollisimman tarkasti lasketut korvaukset ovat etenkin paljon palveluja tarvitsevan asiakkaan etu.  Sote-keskuksilla ei olisi kannustetta yrittää valikoida vaikkapa mainonnan ja markkinoinnin avulla tietyntyyppisiä asiakkaita, kun paljon palveluja tarvitsevasta asiakkaasta saa suuremman korvauksen. 

-Valinnanvapauden lähtökohtana on nimenomaan asiakkaan itsemääräämisoikeus ja vapaus valita. Asiakas päättää, minkä sote-keskuksen tai hammashoitolan valitsee. Ja hän voi vaihtaa palveluntarjoajaa, jos ei ole tyytyväinen, ministeri Saarikko kirjoittaa.

Lue lisää blogista

Sivun alkuun