Kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet -opas päivitetty
Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteiden oppaan. Opas on tarkoitettu apuvälinetyötä tai -päätöksiä tekeville ja ohjeiksi apuvälineitä käyttäville.
Apuvälineen luovuttamisen perusteena on sairaudesta, vammasta tai kehitysviiveestä johtuva toimintakyvyn alentuminen. Oikein valittu apuväline edistää asiakkaan kuntoutumista, tukee, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa tai ehkäisee toimintakyvyn heikentymistä.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineille laadittiin yhtenäiset perusteet vuonna 2018, jolloin julkaistiin ensimmäinen versio oppaasta.
Päivitetyssä oppaassa on kuvattu tarkemmin apuvälineiden luovutuksen säädöspohjaa ja mm. poistettu kategorisiksi kielloiksi tulkittuja kohtia. Niiden sijaan on korostettu yksilöllistä harkintaa apuvälineiden luovutuksessa.
Oppaassa on selkiytetty luovutusperusteita ja päivitetty mm. ISO9999 standardi 2011 uudempaan 2016 versioon. Standardia käytetään apuvälineiden hallinnoinnissa.
Oppaassa on myös nostettu esiin niitä apuvälineryhmiä, joissa ei ole vielä luovutuskäytäntöjä tai joiden luovutusperusteita olisi syytä päivittää esimerkiksi teknologian kehittyessä. Tällaisia apuvälineryhmiä ovat mm. toiminnalliset hermolihasstimulaattorit ja hybridiortoosit, muistin tukena toimivat apuvälineet sekä avustajakoirat.
Opasta on ollut päivittämässä työryhmä, jossa on ollut sairaanhoitopiirien apuvälineasiantuntijoita ja lääkäreitä, sekä edustajat Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANEsta ja Vammaisfoorumista.
Oppaasta järjestetään webinaari 15.9. klo 9-11. Tallenne löytyy myöhemmin saman linkin takaa. Webinaari on tarkoitettu apuvälineasiantuntijoille ja apuvälineiden käyttäjille.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Anne Kanto-Ronkanen, p. 0295 163 153, [email protected]
Webinaari 15.9. klo 9-11: muutokset päivitetyssä oppaassa. Tarkoitettu apuvälineasiantuntijoille ja apuvälineiden käyttäjille