STM ja THL tiedottavat
Koronavirustartuntojen määrä laskee edelleen
Koronavirustartuntojen määrät ovat laskussa, ja valtaosalla alueista tartuntoja todetaan vähän. Suomen eteläosissa Covid-19-tapausten ilmaantuvuus on paikoin suurempi kuin muualla maassa. Epidemia on kuitenkin edelleen rauhoittunut myös tiheään asutuilla alueilla.
Viikolla 22 (31.5.–6.6.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 716 uutta tapausta, mikä on vajaat 200 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla, jolloin tapauksia ilmoitettiin 888.
Ilmaantuvuus on miltei puolittunut kuukauden aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden oli kahden viimeksi kuluneen viikon (24.5.–6.6.) aikana 28, kun näitä kahden edeltävän viikon (3.–16.5.) aikana ilmaantuvuus oli 49.
Suurin osa alueista on epidemian perustasolla. Leviämisvaiheessa olivat 9.6.2021 Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ja kiihtymisvaiheessa Keski-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.
Jatkotartuntoja on saatu estettyä hyvin
Viikolla 22 uusista tartunnoista 25% todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa.
Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista on kasvanut. Viikolla 22 osuus oli 16 % ja edeltävällä viikolla 7,5 %. Jatkotartunnat on kuitenkin pystytty estämään hyvin. Niiden osuus oli 1,5 % kaikista tartunnoista.
Kotimaassa saaduista tartunnoista 60 %:ssa tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Karanteeniin asetettiin noin 3 500 henkilöä.
Arvioitu tehollinen tartuttavuusluku on 0,55–0,7 (90 % todennäköisyysväli) ja pienempi kuin edellisviikolla, jolloin luku oli 0,75–0,95. HUS-alueelle arvioitu tartuttavuusluku on hieman korkeampi, 0,65–0,85.
Parantunut tilanne näkyy testimäärissä ja sairaalahoidon tarpeessa
Koronavirustestien määrä on jonkin verran vähentynyt. Viikolla 22 tehtiin lähes 110 000 testiä, mikä on yli 10 000 vähemmän kun edellisviikolla.
Positiivisten osuus testatuista näytteistä oli samaa tasoa kuin edellisviikolla eli 0,7 %. Positiivisten näytteiden pieni osuus kertoo, että väestössä kiertävät tartunnat havaitaan edelleen tehokkaasti.
Sairaalahoidossa Covid-19-potilaita oli 9.6.2021 sairaanhoitopiirien ilmoituksen mukaan yhteensä 58. Perusterveydenhuollon osastoilla oli 12, erikoissairaanhoidon osastoilla 39 ja tehohoidossa 7 potilasta. Kuukauden aikana potilasmäärät ovat jatkuvasti pienentyneet ja uusien erikoissairaanhoidon hoitojaksojen määrän ennustetaan edelleen laskevan ensi viikolla.
Tautiin liittyviä kuolemia oli 9.6.2021 raportoitu yhteensä 964.
Tartuntojen ehkäisy on tärkeää myös kesällä
Koko maassa noin 48 % väestöstä on saanut yhden rokoteannoksen ja 12 % toisen annoksen. Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia vastaan, mutta ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.
Koronavirus tarttuu sosiaalisissa tilanteissa tehokkaasti. Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat vieläkin turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla.
- Koronaviruksen seuranta (THL)
- Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset (THL)
- Koronavirus lukuina (HUS)
- Toimintasuunnitelma covid-19 -epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021:21)
- Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen (THL)
- Covid-19-rokotusten edistyminen (THL)
- Suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallitulle purkamiselle: Hallituksen muistio 20.4.2021 (VNK)
Lisätietoja
Mika Salminen, johtaja, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Simopekka Vänskä, erikoistutkija, THL, [email protected] (ennustemallit)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)
Pasi Pohjola, johtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)