Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Koronatartunnat edelleen lisääntyneet – tartunnan saaneilla ja altistuneilla velvollisuus auttaa viranomaisia jatkotartuntojen estämisessä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.7.2021 10.01
Tiedote 207/2021

Uusien koronatapausten määrä on ollut kasvussa viimeiset neljä viikkoa. Viikolla 28 (12.-18.7.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 2 210. Viikoittainen tapausmäärä on nelinkertaistunut ja positiivisten näytteiden osuus on noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen. Rokotuskattavuuden nousun ansiosta vakavien, sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei ole kesän kuluessa noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin epidemian aikana. Tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä johtuen epidemian kokonaiskuva on kuitenkin huolestuttava.

Tehollisen tartuttavuusluvun arvio on nyt 1,0-1,25 (90% todennäköisyysväli). 

Tartuntoja saadaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa. Viikolla 28 todetuista tartunnoista lähes 60 % todettiin 10-29-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18-23-vuotiaisiin. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tulisikin vähentää tartuntariskiä aiheuttavia sosiaalisia kontakteja ja toisaalta ottaa rokotus heti, kun siihen on mahdollisuus. 

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat aiheuttaneet tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen osalla Suomen alueista. Altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa. Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä. 

Kaikenikäisten tartunnoista 10 % oli peräisin ulkomailta viikolla 28. Niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 2 %. 

Covid-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on kuukauden aikana noussut lähes yhden prosenttiyksikön, ollen 2,3 % viikolla 28. Osuuden kasvu kertoo siitä, ettei kaikkia tartuntoja havaita enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Testien määrä on samalla tasolla kuin edelliselläkin viikolla. Toisaalta viikolla 28 kotimaassa saaduista tartunnoista 72 prosentissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Osuus on parantunut, eli lukema on kasvanut, edeltävästä viikosta 8 prosenttiyksikköä. Karanteeniin asetettiin yli 6000 henkilöä, mikä on yli 1200 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla. 

Rokotukset lieventävät sairaalahoidon tarpeen kasvua 

Rokotusten ansiosta sairaalahoidon tarve ei enää nouse samaa tahtia kuin tartuntojen lukumäärä. Tällä hetkellä tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on alle 50-vuotiaita. Koronapotilaita oli 21.7.2021 sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 56, joista perusterveydenhuollon osastoilla 6, erikoissairaanhoidon osastoilla 40, ja teho-osastoilla 10 potilasta. Tulevan viikon ennusteet valtakunnallisten uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen loivassa nousussa. 

Tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään uutta koronavirustautiin liittyvää kuolemaa ajalla 14.-21.7.2021. Koko epidemian aikana tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu 21.7.2021 mennessä yhteensä 978. 

Suomessa on annettu yli 5,1 miljoonaa koronarokoteannosta. Koko maassa noin 64 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 28 %.


Tilannekatsaus joka viikko myös heinäkuussa

Epidemiologista tilannetta seurataan läpi kesän. Tilannekatsaus julkaistaan torstaisin klo 10.

Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. 

Lisätietoja: 

Taneli Puumalainen, osastopäällikkö, STM, [email protected]
Mika Salminen, johtaja, THL, [email protected]

Sivun alkuun