Hyppää sisältöön
Media

Bentsyylipenisilliini-eläinlääkkeiden käytöstä lisäohjeita

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.7.2015 9.40
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa lisäohjeita bentsyylipenisilliini-eläinlääkkeiden käyttämisestä. STM on 13. heinäkuuta muuttanut bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkevalmisteiden velvoitevaraston alittamista koskevan ohjeen liitettä. Siinä ohjeistetaan bentsyyliprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoituksista. Muilta osin päätöksen sisältö säilyy ennallaan.

Bentsyylipenisilliiniä käytetään yleisesti tuotantoeläinten bakteeritulehdusten lääkitsemiseen. Päivitettyjen käyttösuositusten mukaan penisilliinivalmisteiden käyttö suunnataan vain keskeisimpiin käyttötarkoituksiin. Käyttösuosituksissa esitetään vaihtoehtoisia mikrobilääkkeitä. Terveydenhuoltoon kuuluvilla tiloilla lääkkeiden varalle luovuttamisessa on käytettävä huolellista harkintaa ja tarkkaa lääkkeiden käytön seurantaa ja perusteellista ohjausta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeella sallitaan velvoitevarastointimäärien alittaminen kyseisten eläinlääkkeiden saatavuusongelmien vuoksi. Bentsyylipenisilliiniä on valmistettu Kiinassa tehtaalla, jonka laatu ei tällä hetkellä täytä EU:n laatukriteerejä. Toiselta lääketehtaalta tätä lääkeainetta saadaan aikaisintaan loppuvuodesta 2015 eikä muita valmistajia ole.

Jotta bentsyylipenisilliinin saatavuus välttämättömiin tarkoituksiin voidaan varmistaa saatavuusongelmien aikanakin, näiden lääkevalmisteiden käyttöä myös rajoitetaan. Häiriötilanteen ajan valmisteita saa käyttää ainoastaan päätöksen liitteenä oleviin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaisiin käyttötarkoituksiin. Kyseisiä eläinlääkkeitä ei esimerkiksi toimiteta apteekeille tai muille lääketukkukaupoille.

Velvoitevarastojen on palattava lainmukaiseen kokoon, kun bentsyylipenisilliiniä on jälleen saatavissa. Viimeistään poikkeuslupa päättyy 30.6.2016.

Seuraavien bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkkeiden velvoitevarasto saa tilapäisesti alittaa velvoitevarastointilaissa säädetyn kolmen kuukauden määrän:

Eläinlääkevalmisteen kauppanimi Suomessa Vahvuus Lääkemuoto Maahantuoja Suomeen
Ethacilin vet 300000 IU/ml injektioneste, suspensio Intervet Oy
Penovet vet 300 mg/ml injektioneste, suspensio Vetcare Oy
Procapen vet 300 mg/ml injektioneste, suspensio FaunaPharma Oy
Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio Vetcare Oy

Päätös liitteineen löytyy Finlexistä:

Lisätietoa asiasta löytyy Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Eviran verkkosivuilta.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 02951 63391, [email protected]

Sivun alkuun