Hyppää sisältöön
Media

Asetuksella selkiytetään puolustusvoimien edellytyksiä poiketa kemikaalilaista

puolustusministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2022 13.50
Tiedote 89/2022
kemikaaleja

Kemikaalilain sekä EU:n kemikaaliasetusten noudattamisesta voidaan poiketa maanpuolustuksen kannalta välttämättömissä tilanteissa. Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen, joka selkiyttää poikkeusperusteisen menettelyn edellytyksiä. Asetus ei liity maailman poliittiseen tilanteeseen, vaan on osa kemikaalilainsäädännön kehittämis- ja päivittämistyötä.

Tähän mennessä puolustushallinnossa on päätetty yksittäistapaus kerrallaan, onko puolustusvoimien mahdollista poiketa kemikaalilaista ja EU-sääntelystä. Uusi asetus selkiyttää tilannetta ja kumoaa edellisen, vuonna 2010 annetun asetuksen. Asetus täytyi uudistaa kokonaan, koska se pohjasi vanhaan, vuonna 1989 annettuun kemikaalilakiin, joka uudistettiin kokonaisuudessaan vuonna 2013.

Poikkeusten avulla mm. estetään maanpuolustuksen kannalta strategisesti tärkeiden ja salassa pidettävien kemikaalitietojen päätyminen Euroopan kemikaaliviraston tietokantaan, joka on kaikille avoin. Asetuksessa määritellään myös, milloin puolustusvoimien ei tarvitse tehdä EU:n jätedirektiivin edellyttämää ilmoitusta esineestä, jossa on erityistä huolta aiheuttavaa ainetta. Terveyden ja ympäristön suojelun hyvästä tasosta huolehditaan kuitenkin aina myös poikkeusperusteisessa menettelyssä. 

Asetuksen mukaisen toiminnan ylimmästä ohjauksesta ja valvonnasta vastaa puolustusministeriö.

Lisätietoja:

Sosiaali- ja terveysministeriö:

hallitussihteeri Helena Korpinen, p. 0295 163 317
neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen, p. 0295 163 041

Puolustusministeriö:

yli-insinööri Seija Miettinen-Bellevergue, p. 0295 140 232

[email protected]  
 

Sivun alkuun