Sosiaali- ja terveysministeriö SuomiAreenalla Porissa 

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on mukana eri keskustelutilaisuuksissa kesän SuomiAreenalla. Yhteiskunnallisen keskustelun viikko käynnistyy maanantaina 16.7. ja päättyy perjantaina 20.7.

 

Maanantai 16.7.


Nuoret haastavat: #MeToo:n jälkeen kohti seksuaalista itsemääräämisoikeutta” keskustelu järjestetään klo 11.30–12.30 kaupungintalon pihalla. Keskusteluun osallistuvat tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, TANEn puheenjohtaja Sari Raassina, THL:n asiantuntija Katriina Bildjuschkin, Helsingin yliopiston kasvatussosiologian dosentti, vanhempi tutkija Jukka Lehtonen ja Exit ry:n Ilona Mäki

#MeToo on nostanut seksuaalisen häirinnän ja väkivallan julkiseen keskusteluun laajemmin kuin koskaan aiemmin. Sosiaali- ja terveysministeriön, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan, Tasa-arvovaltuutetun, Naisasialiitto Unionin ja Exit ry:n keskustelussa pohditaan teemaa nuorten näkökulmasta. Keskustelun juontaa Johanna Storck.


"Yrittäjien työssä jaksaminen – Kestävän kasvun avain?" aiheesta keskustellaan Eetunaukion lavalla klo 1314. Suomalaisissa pienyrityksissä on valtava potentiaali kasvuun ja kukoistukseen. Miten varmistetaan, että tulevaisuudessa meillä on hyvinvoivia yrittäjiä menestyksen tekijöinä? Tilaisuuden keskustelijoina ovat Hotelli Punkaharjun emäntä Saimi Hoyer, Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä, Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, Työterveyslaitos, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Suomen Yrittäjät. Tilaisuuden juontaa toimittaja, yrittäjä Eeva Lehtimäki. 


Tiistai 17.7.

”Tulevaisuuden sosiaaliturva – Uutta, vanhaa vai kierrätettyä?” -aiheesta keskustellaan kauppakeskus Puuvillassa klo 16–17. Keskustelijoina ovat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Touko Aalto Vihreät, Li Andersson Vasemmistoliitto, Jussi Halla-aho Perussuomalaiset, Hannakaisa Heikkinen Keskusta, Anna-Maja Henriksson RKP, Sari Essayah Kristillisdemokraatit, Antti Rinne SDP, Arto Satonen Kokoomus ja Sampo Terho Sininen tulevaisuus. Keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Kelan kanssa. Tilaisuuden juontavat toimittajat Nina Rahkola ja Jaakko Loikkanen

Sosiaaliturvan on tarkoitus vastata elämän kriisitilanteisiin, kun omat rahkeet eivät riitä toimeentuloon. Sosiaaliturvan osat eivät kuitenkaan nyt toimi yhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on tunnistettu, mutta miten tulevaisuuden sosiaaliturvaa pitäisi rakentaa? 

Haluammeko leikata vai lisätä? Haluammeko perhekohtaista vai yksilökohtaista turvaa? Kohdennammeko nyt turvan oikein vai pitäisikö sitä suunnata uudella tavalla? Pitääkö sosiaaliturvan olla vastikkeellista vai vastikkeetonta? Syyperusteista vai perustuloa? 

Kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Uudistamisessa ei ole myöskään sellaista mallia, jossa kaikki voittaisivat ja työnteko kannattaisi aina. Jatkossa on yhä tärkeämpää sovittaa paremmin yhteen etuuksia ja palveluja, sekä löytää ihmisille polku työelämään. Paneelissa puolueiden puheenjohtajat keskustelevat siitä, miten rakennamme uuden sosiaaliturvan kestävälle pohjalle ja tuista hyötyisivät ne, jotka apua todella tarvitsevat?


Torstai 19.7.

Vamma tai pitkäaikaissairaus estää nykyään liian usein työhön paluun tai kokonaan työelämään pääsyn. Tutkimuksista kuitenkin tiedämme, että työnantajien mukaan rekrytoinnissa tärkeintä ovat osaaminen, motivaatio ja asenne – eivät mahdolliset sairaudet tai vammat. Ovatko osatyökykyiset merkittävä tulevaisuuden työvoimapotentiaali, jonka nykyistä parempi työllistyminen palvelee, niin yhteiskuntaa, työntekijöitä kuin työnantajiakin?

Tule kuulemaan ja keskustelemaan tulevaisuuden työelämästä ja avoimemmista työmarkkinoista "Napakymppi! - osatyökykyiset mahtavana mahdollisuutena" Kaupungintalon pihalle klo 11.3012.30. Keskustelemassa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen, Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen, psykoterapeutti, kouluttaja Riitta Malkamäki ja yrittäjä Jenny Närhinen (Myö Hostel). Tilaisuuden juontaa Marjukka Havumäki.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Hengitysliitto, Invalidiliitto, Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto ja SATAOSAA-hanke. SATAOSAA-hanke on yksi hallituksen OTE-kärkihankkeen 12 alueellisesta kokeilusta.


”Riittääkö osaaminen kotona ja työpaikoilla?” puhuttaa kauppakeskus Puuvillassa klo 13–14. Joukkueiden kapteeneina toimivat stand up -koomikko, toimittaja Lotta Backlund ja toimittaja Riku Rantala. Aiheesta ovat keskustelemassa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi ja aiemmin SAKKI ry:n puheenjohtajana toiminut Jasmina Khabbal. Keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Stora Enson kanssa. Tilaisuuden juontaa uutisankkuri Peter Nyman.

 

Ministerimme ovat mukana seuraavissa keskusteluissa

Ministeri Pirkko MattilaSosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on seuraavissa keskusteluissa:

tiistai 17.7.

 • klo 7.37 Huomenta Suomi yhdessä ministeri Saarikon kanssa, MTV-lava, Porin tori
 • klo 11.3012.30 Onko järkee vai ei? Kuntoutujan tuettu polku takaisin työhön mielenterveyspaneeli kauppakeskus Bebop, järjestäjät Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry, Silta-valmennusyhdistys ry, Suomen Klubitalot ry, Suomen sosiaalipsykiatristen yhteisöjen keskusliitto, Suomen Psykiatriyhdistys

 

 

 

Ministeri Annika SaarikkoPerhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on mukana seuraavissa keskusteluissa:

maantantai 18.7.

 • klo 1011 Perhe 2.0. Kuinka perheen brändi saadaan nousuun –keskustelutilaisuus, Kaupungintalon piha, järjestäjä Monimuotoiset perheet verkosto
 • klo 11.3012.30 Nuoret haastavat: #MeToo:n jälkeen kohti seksuaalista itsemääräämisoikeutta, Kaupungintalon piha, järjestäjät Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, Tasa-arvovaltuutettu, sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikkö, Naisasialiitto Unioni, ja Nuorten Exit
 • klo 1314 Yrittäjien työssä jaksaminen – Kestävän kasvun avain? -keskustelu yhdessä ministeri Lintilän kanssa, Eetunaukio, järjestäjät Sosiaali- ja terveysministeriö, Työterveyslaitos, Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Yrittäjät
 • klo 1617 Sotesta suomeksi: tuliko lopulta takki vai tuloskukkaro?, kauppakeskus BePOP, järjestäjät LPY, HALI ja Tehy

 

tiistai 17.7.

 • klo 7.37 Huomenta Suomi yhdessä ministeri Mattilan kanssa, MTV-lava, Porin tori
 • klo 910 STM:n ja Kelan yhteinen aamiaistilaisuus, Suomalainen klubi
 • klo 11.3012.30 Keskustan ministeritentti
 • klo 1314 Potkukelkasta digiaikaan –paneelikeskustelu, Eetunaukion lava, järjestäjä Terveydenhoitajaliitto
 • klo 14.3015.30 "Diktaattori vai demokraatti” –paneeli, Eetunaukion lava, järjestäjä Demo

 

Kansalaistorilla tavataan

Sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osasto jakaa turvallisuustietoa Porin Kansalaistorilla koko tapahtumaviikon. Tapahtumaan osallistuvat myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Kemianteollisuus ry, Opetushallitus sekä Työturvallisuuskeskus. Tarjolla on tietoa turvallisuudesta niin vapaa-ajalla kuin työpaikoillakin.

Turvallisuustehtävä-kampanjalla kiinnitetään huomiota kokonaisturvallisuuteen – ne samat asiat, jotka ovat turvallisuuden kannalta tärkeitä kotona ja vapaa-ajalla ovat tärkeitä myös työpaikalla ja päinvastoin. Esille nostetaan tuoteturvallisuuteen, nuorten turvallisuusosaamiseen sekä työturvallisuuteen liittyviä tekijöitä.

 

Lisätietoja