Omaishoito

Omaishoito - kuvituskuvaOmaishoidon tuki

Omaishoidon tuki on lakisääteinen määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu, jonka myöntämisestä ja järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. 

Omaishoitajana voi toimia hoidettavan omainen tai muu hoidettavalle läheinen henkilö. Hoidon tai huolenpidon tarve perustuu omaisen tai läheisen terveydentilan tai toimintakyvyn heikentymiseen tai vammaisuuteen. Omaishoidon tuki muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. 

Omaishoidon tuen myöntämisedellytyksistä ja sisällöstä säädetään omaishoidon tuesta annetussa laissa. Lain tarkoituksena on edistää hoidettavan edun mukaisen omaishoidon toteuttamista turvaamalla riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä hoidon jatkuvuus ja omaishoitajan työn tukeminen. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa omaishoidon tuen lainsäädännön valmistelusta sekä yleisestä ohjauksesta ja kehittämisestä.

Omaishoidosta päätös ja sopimus

Hyvinvointialue tekee päätöksen omaishoidon tuesta ja siihen sisältyvistä palveluista. Hyvinvointialue ja omaishoitaja tekevät omaishoidon tuesta omaishoitosopimuksen, jonka liitteeksi hyvinvointialue, hoidettava ja omaishoitaja laativat yhdessä hoito- ja palvelusuunnitelman. 

Omaishoitajan palkkiot ja vapaat

Omaishoitajalle maksettavan palkkion suuruus riippuu hoidon sitovuudesta ja vaativuudesta. Hoitopalkkio on veronalaista tuloa. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa omaishoidon tuen hoitopalkkioiden vähimmäismäärät vuosittain.

Omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti.

Omaishoitajalla on oikeus vähintään kolmen vuorokauden mittaiseen vapaaseen kuukaudessa, jos hän on kuukauden aikana sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.
Lakisääteisen vapaan lisäksi hyvinvointialue voi myöntää omaishoitajalle myös enemmän vapaapäiviä ja alle vuorokauden mittaisia virkistysvapaita.  

Omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikana annettavien palvelujen asiakasmaksusta on säädetty erikseen asiakasmaksulaissa.

Muista omaishoitoa tukevista palveluista hyvinvointialueet voivat periä samat maksut kuin sosiaali- ja terveyspalveluista muutoinkin peritään.

Ohjeita omaishoidon toteuttamisesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut opastusta omaishoidon tuesta ja koonnut siihen liittyvää oikeuskäytäntöä Vammaispalvelujen käsikirjaan.

Kysymyksiä omaishoidon tuen järjestämisestä?

Jos haluat kysyä omaishoidosta, ota aina ensisijaisesti yhteyttä siihen hyvinvointialueeseen, joka vastaa omaishoidon tuen järjestämisestä. Hyvinvointialueen velvollisuus on vastata asiakkaan tiedusteluihin sekä tarvittaessa antaa ohjausta ja neuvontaa omaishoitoon liittyen. 

Jos koet tulleesi väärin kohdelluksi tai kaipaat neuvoja oikeuksistasi, voit olla yhteydessä hyvinvointialueen sosiaalisasiavastaavaan. Aluehallintovirastot valvovat omaishoidon asiakkaiden oikeusturvan toteutumista.

Omaishoitoa kehitetään yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää omaishoitoa vuosina 2024-2026 yhteistyössä hyvinvointialueiden ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Kansallisen ohjauksen tavoitteena on yhtenäisemmät omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja muut toimintakäytänteet. Lisäksi omaishoitoa kehitetään hanketyöllä omaishoitajien terveyden edistämiseksi ja voimavarojen sekä jaksamisen vahvistamiseksi. 

Osana kehittämistyötä on koottu tilannekuva omaishoidosta hyvinvointialueilla. 

Lisätietoa aiemmasta omaishoidon tuen kehittämisestä

Omaishoidon tuen lainsäädäntöön tehtiin muutoksia 1.7.2016 kehittämällä omaishoitajien vapaa- ja sijaishoitojärjestelmää. Lisäksi omaishoitolakiin lisättiin säännöksiä omaishoitajien valmennuksesta, koulutuksesta sekä hyvinvointi- ja terveystarkastuksista. 

Omaishoitajan vapaan aikainen sijaishoito on voitu järjestää toimeksiantosopimuksella 1.8.2011 alkaen. 

Muita tukimuotoja omaistaan tai läheistään hoitaville 

Sosiaalihuoltolain mukainen vapaa omaistaan tai läheistään hoitavalle henkilölle

Hyvinvointialue voi tarvittaessa järjestää tuen tarpeessa olevan henkilön omaiselle tai läheiselle vapaapäiviä sekä alle vuorokauden pituisia virkistysvapaita sosiaalihuoltolain perusteella. Vapaan edellytyksenä on hoidon päivittäisen sitovuuden ja hoitavan henkilön tuen tarve sekä se, että omaisen tai läheisen antama hoito ja huolenpito on kirjattu hoidettavan hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

Työsopimuslain mukainen omaishoitovapaa

Työntekijällä on kalenterivuoden aikana oikeus saada enintään viisi työpäivää vapaata työstä henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle läheiselle. Edellytyksenä on, että omainen tai läheinen tarvitsee työntekijän välitöntä läsnäoloa edellyttävää merkittävää avustamista tai tukea toimintakykyä huomattavasti alentaneen vakavan sairauden tai vakavan vamman vuoksi tai on saattohoidossa.  Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työsopimuslaista.

 

 

Lisätietoja

Sanna Ahonen, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163092   Sähköpostiosoite:


Kaarina Tuokko, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163340   Sähköpostiosoite:

Muualla verkossa