Palvelut asiakaslähtöisiksi
STM036:00/2017 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Valtio, paikallisviranomaiset ja asukkaat etsivät yhdessä uusia tapoja kehittää sote-palveluja. Lopulliset palvelut ja toimintamallit syntyvät maakunnissa kokeilujen kautta, asiakaskokemusten ja -palautteen perusteella.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero STM036:00/2017
Asianumerot STM/2752/2018 , VN/8419/2019
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.11.2015 – 31.12.2018
Asettamispäivä
Tavoitteet ja tuotokset
Hankkeessa kokeillaan erilaisia tapoja toteuttaa sote-palvelut niin, että jokainen voi saada tarvitsemansa palvelut ajasta ja paikasta riippumatta. Asukkaiden kokemukset ja osallistuminen ovat lähtökohtia sosiaali- ja terveydenhuollon toimintatapojen kehittämisessä. Lopulliset palvelut ja toimintamallit syntyvät maakunnissa kokeilujen kautta, asiakaskokemusten ja -palautteen perusteella.
Kärkihankkeen tavoitteena on:
1) Määritellä julkinen palvelulupaus. Linjata strategisesti tärkeät julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulupauksen piirissä olevat toiminnot ja palvelulupauksen tarkemmat sisällöt.
2) Määritellä kokemusasiantuntijuuden ja asiakkaiden osallistumisen toimintamalli.
3) Toteuttaa omahoidon ja sähköisten palveluiden kokeilut ja niiden arviointi.
4) Toteuttaa palvelusetelikokeilu siten, että kokeilukunnissa pilotoidaan palvelujen valinnanvapausmallia sekä palvelusetelin hallinnollista mallia ja yksityisen ja julkisen sektorin tiedot kattavia tietojärjestelmiä.
5) Tehdään selvitys asumisperusteisesta sosiaaliturvajärjestelmästä. Osana selvitystä tarkastellaan maahanmuuton kustannuksia ja vaikutuksia sekä ulkomaille maksettavien etuuksien perusteita, niiden kohdentumista ja tarkoituksenmukaisuutta. Hallitus tekee linjaukset Suomen strategisista ja yksityiskohtaisista tavoitteista sosiaaliturvaa koskevalle EU-lainsäädännölle.
6)Kokeilla, voidaanko perustulon avulla vähentää tuloköyhyyttä, väliinputoamista, sosiaalietuuksiin ja verotukseen liittyvää byrokratiaa ja kannustaa työntekoon julkistaloudellisesti kestävällä tavalla.
Tiivistelmä
Valtio, paikallisviranomaiset ja asukkaat etsivät yhdessä uusia tapoja kehittää sote-palveluja. Lopulliset palvelut ja toimintamallit syntyvät maakunnissa kokeilujen kautta, asiakaskokemusten ja -palautteen perusteella.
Lähtökohdat
Tavoitteena ovat asiakaslähtöiset, omatoimisuutta tukevat toimintaprosessit sosiaali‐ ja terveydenhuollossa ja tarkoituksenmukainen sosiaaliturva.
Julkinen palvelulupaus on maakunnan asukkailleen osoittama tahdonilmaisu siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja käytännössä toteutetaan. Palvelulupausta ei tehdä valtakunnallisesti vaan maakunnat määrittävät itse, millaiset ja minkä tasoiset sote-palvelut ja mitä kanavia käyttäen ne tarjoavat asukkailleen. Palveluiden minimitaso on määrätty laissa. Maakunnat tekevät palvelulupauksen yhdessä asukkaidensa kanssa ja työssä hyödynnetään asiakkaiden osallistumisen toimintamallia. Maakunnan palvelulupauksen tarkoituksena on toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa siten, että:
- asiakkaiden näkemykset ja tarpeet otetaan huomioon
- lisätään palvelujen järjestämisen avoimuutta
- kehitetään palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.
Kärkihankkeessa kehitetään asiakkaiden osallistumisen valtakunnallinen toimintamalli, joka
- ottaa asiakkaat mukaan tasavertaisina kumppaneina palveluiden suunnitteluun, tuottamiseen ja kehittämiseen maakuntien järjestämisvastuulla olevassa sosiaali- ja terveydenhuollossa
- tehostaa palvelujen oikea-aikaista kohdentumista ja väestön palvelutarpeisiin vastaavuutta arvioimalla yhdessä asiakkaiden kanssa palvelukokemuksia ja kehittämisideoita parantaa henkilöstön ymmärrystä väestön palvelutarpeista ja väestön ymmärrystä palvelutoiminnasta edistäen asiakkaiden itsenäistä selviytymistä tuottaa mallin, kuinka asiakkaiden kokemustieto ja kehittämisideat välittyvät virkamiesjohdolle ja poliittiseen päätöksentekoon.
Kärkihankkeessa kehitetään sähköisiä palveluja, jotka täydentävät ja korvaavat nykyisiä palveluja. Sähköisten kanavien myötä asiakkaiden valinnanmahdollisuudet lisääntyvät, palveluiden saanti nopeutuu ja mahdollisuus saada palveluja tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta lisääntyy.
Palvelusetelikokeilu tuottaa tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevaan valmisteluun. Valinnanvapauslainsäädäntö säädetään osana sote-uudistusta. Valinnanvapauden myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Kokeilun avulla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Lisäksi selvitetään, miten palvelujen hinnoittelu- ja korvausmallit vaikuttavat sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaiskustannuksiin. Erityisesti selvitetään valinnanvapauden vaikutuksia asiakkaisiin ja potilaisiin sekä palveluntuottajiin ja palvelujen integrointiin. Tavoitteena on löytää kokonaistaloudellisesti tarkoituksenmukainen, yhdenvertaisen hoitoon ja palveluun pääsyn mahdollistava, asiakkaiden osallistumiseen ja palvelutuotannon kehittämiseen kannustava malli.
Asumisperusteisella sosiaaliturvalla tarkoitetaan sosiaaliturvaetuuksia ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, joihin suomalaisen lainsäädännön mukaan syntyy oikeus Suomessa asumisen perusteella. Asumisperusteista sosiaaliturvaa ovat Kelan ja kuntien hoitamat etuudet, kuten esimerkiksi toimeentuloturva ja lapsilisät. Kärkihankkeessa selvitys painottuu Kelan hoitamiin etuuksiin. Muita asumisperusteisia etuuksia tarkastellaan rajapintojen osalta. Hanke koostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat:
- lainsäädäntöhanke
- selvitys maahanmuuton kustannuksista
- selvitys turvapaikan saaneiden kotoutusjärjestelmän luomisesta.
Perustulokokeilun tavoitteena on arvioida, voidaanko sen avulla uudistaa sosiaaliturvaa niin, että erityisesti työn tekemiseen liittyvät kannustinloukut vähenevät.
Lisätietoja
Asiakkaalle uudet palvelut lisäävät joustavuutta ja valinnanvapautta sote-palvelujen käyttöön. Asiakas saa paremmin tukea toimintakyvyn ylläpitämiseen ja omahoitoon ja löytää sote-palvelut helpommin.
Asiakkaan omatoimisuutta ja valinnanvapautta tuetaan ja sähköiset palvelut otetaan käyttöön. Kustannusten kasvua voidaan hillitä. Henkilöstö voi keskittyä työtehtäviin, jotka hyödyttävät eniten asiakkaiden hyvinvointia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessien uudistus käynnistetään. Toiminnat yhdistetään asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi. Digitalisaation keinot otetaan käyttöön ja byrokratiaa vähennetään. Asiakkaan omatoimisuutta tuetaan ja tietojen yhteiskäyttö mahdollistetaan. Resursseja kohdennetaan uudelleen kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Tarvittavat lainsäädännön muutokset toteutetaan.
Uudistus tuottaa asiakaslähtöiset, matalan kynnyksen moniammatilliset ja sähköiset palvelut. Palvelut räätälöidään asiakkaiden tarpeiden ja valmiuksien mukaan. Hoito- ja palvelusuunnitelman avulla varmistetaan oikea-aikainen ja koordinoitu hoito/palvelu. Asiakkaiden kokemukset ja palaute otetaan huomioon palveluiden kehittämisessä ja ohjauksessa.
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Lehtimäki, Vuokko
Hankepäällikkö
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
1.11.2015 – 31.12.2018