Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa kuntia jatkamaan kuntouttavaa työtoimintaa vaihtoehtoisilla toteutustavoilla
Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa kuntia kehittämään koronaepidemian ajaksi vaihtoehtoisia kuntouttavan työtoiminnan toteutustapoja yhteistyössä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Ministeriön 8. huhtikuuta antaman ohjeen tarkoitus on vähentää kuntien epätietoisuutta siitä, millaista kuntouttava työtoiminta voi epidemian aikana olla.
Moni kunta sulki kuntouttavan työtoiminnan toimintapaikkoja, kun hallitus kielsi yli kymmenen hengen kokoontumiset 16.3.2020.
Sosiaali- ja terveysministeriö antoi kunnille 20. maaliskuuta perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toimintaa koskevan ohjeen, jossa on yleisluontoisia ohjeita koskien myös kunnan järjestämisvastuulla olevaa kuntouttavaa työtoimintaa.
Ohjeen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvelvollisuus säilyy myös poikkeusoloissa, ja kuntien on turvattava asiakkaiden oikeus saada tarvitsemansa palvelut yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.
Vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa kuntouttavaa työtoimintaa tarvitaan sitä haluaville asiakkaille
Ryhmässä toteutettavat toimintamuodot eivät tartuntariskin takia ole nyt mahdollisia, jos niissä kokoonnutaan fyysisesti samaan tilaan. Kunnan pitää kaikin keinoin etsiä vaihtoehtoisia tapoja jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa myös poikkeusoloissa erityisesti silloin, kun asiakas haluaa sitä jatkaa.
Kuntouttava työtoiminta voi koronavirustilanteessa olla esimerkiksi verkkovalmennusta, etätehtäviä, yksilöohjeistusta sekä myös toimintaa työpaikoilla, joissa tartuntariskiä ei ole. Uusien toimintamuotojen käyttöönotossa pitää toimia aina yhteisymmärryksessä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvan asiakkaan kanssa.
Sosiaalihuollon merkitys korostuu poikkeusoloissa
Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että kuntouttava työtoiminta on paitsi työllistymistä edistävä palvelu, myös sosiaalihuollon palvelu. Kaikissa tilanteissa kunnan on huolehdittava siitä, ettei kenenkään oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.
Sosiaalihuollon rooli tämän asian arvioinnissa on erityisen tärkeä, koska osa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaista voi olla erityistä tukea tarvitsevia tai muuten syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä.
Kuntouttavan työtoiminnan järjestäjänä kunta voi keskeyttää kuntouttavan työtoiminnan epidemiatilanteen ajaksi, jos se ei pysty toteuttamaan toimintaa muulla tavoin. Tämä edellyttää, että asiasta on kerrottu sekä TE-toimistolle että asiakkaalle. Kun kuntouttava työtoiminta on keskeytetty, asiakas ei menetä etuuttaan eikä hänen toimeentulotukeaan alenneta.
Kuntouttavan työtoiminnan lisäksi uusi ohje soveltuu myös muihin ryhmässä toteutettuihin sosiaalihuollon palveluihin, joiden toteuttamista koronavirustilanne on vaikeuttanut. Tällaisia voivat olla esimerkiksi sosiaalisen kuntoutuksen tai vammaisten henkilöiden työtoimintaan liittyvät ryhmämuotoiset toiminnot.
Ohjeen suositukset ovat voimassa 31.7.2020 saakka, ja ne liittyvät ainoastaan epidemia-ajan erikoisjärjestelyihin.
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Susanna Rahkonen, [email protected]