Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Yli puolen vuoden hoitojonot sairaaloissa lyhentyneet

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.6.2006 7.00
Tiedote -

Sairaaloiden yli kuuden kuukauden mittaiset hoitojonot lyhentyneet vuodenvaihteesta toukokuun loppuun mennessä runsaasta 20 000 potilaasta vajaaseen 13 000:een. Ongelmallisimmat erikoisalat ovat edelleen kuulon huolto, ortopedia, käsikirurgia ja plastiikkakirurgia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt erikoissairaanhoidon hoitoon pääsyä kolmannen kerran sairaanhoitopiireille suunnatulla kyselyllä. Yli puoli vuotta hoitoa jonottaneiden määrä on vähentynyt, mutta jonojen lyhentymisvauhti on hidastunut. Noin puolet yli puoli vuotta hoitoa jonottaneista jonottaa sellaista hoitoa, jota ei ole tarjolla riittävästi ostamallakaan. Eniten yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita on ortopedian erikoisalalla.

Sairaanhoitopiirien arvion mukaan vuoden 2006 lopussa yli puoli vuotta hoitoa jonottaneita on edelleen noin 3000. Etelä-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Lapin, Etelä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita on alle 100 ja sairaanhoitopiirin väkilukuun suhteutettuna vähän myös HUS-piirissä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Väkilukuun suhteutettuna eniten yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ja Kainuun maakunnassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on edellyttänyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä ja Kainuun maakunnalta syyskuuhun mennessä sitovaa suunnitelmaa siitä, miten hoitojonot saatetaan lainmukaisiksi ensi tilassa.

Tiedotustilaisuuden esitykset ovat STM:n verkkosivuilla osoitteessa: www.stm.fi >Vastuualueet >Terveydenhuolto >Hoitoon pääsy >Erikoissairaanhoito 26.6.2006.

Lisätietoja: lääkintöneuvos Jouko Isolauri p. 050 516 0624, sosiaali- ja terveysministeriö

Sivun alkuun