Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Leila Kostiainen: Kuntien säilytettävä myös omaa palvelutuotantoa

Sosiaali- ja terveysministeriö
27.10.2006 9.00
Tiedote -

Valtiosihteeri Leila Kostiainen sanoo, että palvelurakenteita uudistettaessa kunnilla pitää säilyttää päätösvalta siitä, miten palvelut tuotetaan. Kriisivalmiuden ja kunnan oman osaamisen säilyttäminen edellyttää kunnilta omaa palvelutuotantoa. Sen lisäksi voidaan ottaa käyttöön uusiakin tuotantotapoja, mutta päätökset niistä tehdään demokraattisesti omassa kunnassa. Kostiainen puhui sydänterveyden seminaarissa Joensuussa 27. lokakuuta.

Palvelurakenteita uudistettaessa uusien rakenteiden on lisättävä tehokkuutta ja purettava päällekkäisiä toimintoja ja ylikapasiteettia, Kostiainen sanoi. Kunnissa on määriteltävä ensin, mitä lähipalvelut ovat ja säilytettävä ne kohtuullisella etäisyydellä kuntalaisille. Samalla meidän on hyväksyttävä pidemmät etäisyydet vaativien erityispalvelujen saamisessa, hän jatkoi.

Yksityisten yritysten vahvistunut asema Euroopan sisämarkkinoilla on haastanut Suomessa vakiintuneen ja hyvin toimivan valtio-järjestö-suhteen. Kunta- ja palvelurakenneuudistus ei Kostiaisen mielestä kuitenkaan ole uhka kansalaisjärjestöille. Päinvastoin: uudistuksessa vahvistuva perusterveydenhuolto toimii samansuuntaisesti kuin järjestöt ja tarvitsee edelleen tuekseen järjestöjen toimintaa. Järjestöjen asema on perinteisesti ollut vahva palveluaukkojen paikkaajana, palveluiden kehittäjänä ja palvelutarpeiden esiin nostajana. Järjestöjen mahdollisuudet tässä työssä on otettava huomioon myös palvelurakenneuudistuksessa, Kostiainen sanoi.

Sivun alkuun