Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Kostiainen: Laajennettua muutosturvaa edistettävä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2006 6.50
Tiedote -

Työntekijän asemaa työmarkkinoilla on parannettava. Työntekijän valmiutta kohdata muutostilanteita on vahvistettava koko työuran ajan jatkuvaksi laajennetuksi muutosturvaksi, linjasi valtiosihteeri Leila Kostiainen sosiaali- ja terveysministeriöstä tiistaina 26.9.2006 Torniossa pitämässään puheessaan. Valtiosihteeri Kostiainen puhui Veto-ohjelman Hyviä käytäntöjä työelämään -seminaarissa.

Laajennettu muutosturva tarkoittaa, että työntekijän ammattitaidosta pidetään huolta ja hänellä olisi mahdollisuus ammattitaitonsa päivittämiseen, vahvistamiseen ja laajentamiseen. Kyse olisi työntekijän ja työnantajan välisestä sopimuksesta, joka edellyttäisi työnantajalta panostusta työntekijän jatkuvaan kouluttamiseen ja työntekijältä sitoutumista itsensä jatkuvaan kehittämiseen.

Valtiosihteeri Kostiaisen mukaan laajennetulle muutosturvalle on useita perusteita. Näin huolehdittaisiin, että työnantajalla on ammattitaitoista työvoimaa jatkossakin. Lisäksi ehkäistäisiin työelämän epävarmuutta takaamalla työntekijöiden työmarkkinakelpoisuuden säilyminen niissä tilanteissa, joissa ei voida turvata työpaikan pysyvyyttä. Näin lisättäisiin työyhteisöjen yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on viime aikoina rapistunut laajojen irtisanomisten seurauksena.

Laajennetun muutosturvan rakentaminen ei välttämättä merkitsisi suuria muutoksia olemassa oleviin rakenteisiin. Kyse olisi enemmänkin olemassa olevien järjestelmien, kuten erilaisten jatkokoulutusmahdollisuuksien, edellyttämisestä ja kustannusten jaon sopimisesta. Näin järjestelmä palvelisi nykyistä paremmin työntekijöitä ja työnantajia. Laajennettu muutosturva edellyttää työmarkkinaosapuolten sopimista, painotti valtiosihteeri Kostiainen.

Lisätietoja:
Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi, puh. 0400-409 717, www.vetoatyoelamaan.fi ja www.klinikka.fi

Sivun alkuun