Hyppää sisältöön
Media

Uusi toimintamalli veteraaneille kotiin vietävistä kuntouttavista palveluista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2010 10.07
Tiedote -

Kuntien veteraanipalveluihin juurrutetaan uusi toimintamalli kotiin vietäville kuntouttaville palveluille.

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan uusi palvelumalli perustuu useiden ammattilaisten tekemään palvelujen tarpeiden arviointiin, jonka perusteella veteraanille räätälöidään tuki- ja palvelukokonaisuus.

"Uusi malli sisältää säännöllisen toimintakyvyn sekä hoito- ja kuntoutustarpeen arvioinnin sekä arvioinnin perustella räätälöidyt yksilölliset palvelut. Kaikki veteraanit hyötyvät tästä", totesi ministeri Risikko Seinäjoella veteraanien palveluja käsittelevässä tilaisuudessa.

Veteraanit ovat keski-iältään jo 87-vuotiaita, joten monet heistä tarvitsevat kotona selviytyäkseen monipuolisia toimintakykyä ylläpitäviä palveluja. Kuntoutus ei riitä, vaan tarvitaan myös muita palveluja. Tavoitteena on tukea veteraanien toimintakykyä ja kotona selviytymistä sekä vähentää näin laitoshoitoon joutumista.

Veteraanien palvelujen perusta ovat kunnan peruspalvelut. Sen lisäksi veteraaneille on tarjolla myös lisäpalveluja. Näistä kunnan peruspalveluista ja lisäpalveluista räätälöidään jokaiselle veteraanille yksilöllinen tuki- ja palvelukokonaisuus. 

Palvelujen tarvetta arvioi yksi tai useampi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen yhdessä veteraanin ja - hänen niin halutessaan - hänen läheistensä kanssa. Palveluvalikoima vaihtelee tukipalveluista, kuten ateria-, kauppa-, kuljetus- tai siivouspalveluista kotisairaanhoitoon.

Uuden palvelumallin toteuttamiseksi voidaan käyttää veteraanikuntoutusmäärärahaa, jota korotettiin talousarvioesityksessä 2,3 miljoonalla eurolla kotiin vietävien kuntouttavien palvelujen lisäämiseksi. Tarkoituksena on, että tämä määräraha käytetään kunnissa erityisesti niiden veteraanien kotona asumisen tukemiseen, jotka tukea eniten tarvitsevat. Tänä vuonna valtion budjetin erityismäärärahat sotainvalidi- ja veteraanihuoltoon ovat yhteensä 372 miljoonaa euroa.

Ministeri Risikon mielestä veteraanien kuntoutuksessa ja tukipalveluissa on myös hyödynnettävä veljeskotien osaamista. "Tätä osaamista ei myöskään saa hukata, vaan se on siirrettävissä jatkossa ikääntyvän väestön kutoutumista edistävän toiminnan tueksi", hän totesi.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää yhdessä Valtiokonttorin ja aluehallintovirastojen kanssa alueellisia koulutustilaisuuksia veteraaneille tarkoitetusta kotiin vietävien kuntouttavien palvelujen mallista. Ensimmäinen koulutustilaisuus järjestettiin 8. marraskuuta Seinäjoella.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Anne Arvonen, STM, p. 09 160 74348, 050 592 7808
Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, STM, p. 09 160 74135, 040 514 9455
Kehitysjohtaja Klaus Halla, STM, p. 09 160 73839, 050 559 9178
Linjanjohtaja Marja-Liisa Taipale, Valtiokonttori, p. 09 7725503, 050 556 1684Muualla palvelussamme

Veteraanipalvelut

Paula Risikko
Sivun alkuun