Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Uusi elämänhallinta-aineisto nuorille miehille

Sosiaali- ja terveysministeriö
20.4.2006 8.00
Tiedote -

Testaa tietosi! Elämänhallinta-aineisto nuorille miehille on tuore sosiaali- ja terveysministeriön esite, joka sisältää tietokilpailumuotoista elämänhallintaa tukevaa aineistoa. Esite on tarkoitettu asevelvollisuusikäisille eli varusmiespalvelusta tai siviilipalvelusta suorittaville nuorille miehille, koska nimenomaan heitä askarruttaviin kysymyksiin paneutuvaa elämänhallinta-aineistoa ei juuri ole saatavilla.

Testaa tietosi! -aineisto sisältää kahdeksaan terveysteemaan liittyviä kysymyksiä. Teemoina ovat mm. ravitsemus, urheilu, liikenneturvallisuus, seksuaaliterveys, alkoholinkäyttö, tupakointi ja huumeet. Pakettiin sisältyy myös kaksi testiä, joiden avulla voi arvioida oman alkoholinkäytön riskitasoa ja nikotiiniriippuvuuden tasoa.

Aineiston kysymykset koskevat riskejä, joista nuoret miehet eivät ole järin tietoisia. Esimerkiksi nuorten miesten ylipaino lisääntyy. Tällä hetkellä 18-29-vuotiaista miehistä noin joka kolmas on vähintään lievästi ylipainoinen. Nuorten miesten tapaturmaiset ja väkivaltaiset kuolemat ovat Suomessa niin yleisiä, että niiden vähentäminen on Terveys 2015 –kansanterveysohjelman painoalue.

Näissä ääri-ilmiöissä ja myös lievemmissä tapauksissa alkoholilla on osansa. Joka neljäs 25-34-vuotias mies juo vähintään kerran viikossa ainakin kuutta keskiolutpullollista vastaavan määrän alkoholia. Keskikokoiselle miehelle tämä määrä tuottaa noin yhden promillen humalan, jolloin tapaturmariski on jo kymmenkertainen selvin päin olevaan verrattuna. Nuorilla, 18-20-vuotiailla kuljettajilla on suurin riski joutua rattijuoppona henkilövahinkoihin johtavaan onnettomuuteen. Heidän riskinsä on nelinkertainen keski-ikäisiin kuljettajiin verrattuna.

Testaa tietosi! on Alkoholiohjelman 2004-2007 ilmaisaineistotuotantoa. Yhteistyökumppaneina aineiston tuotannossa ja jakelussa ovat puolustusministeriö, työministeriö, Pääesikunta, Sotilaskotiliitto ja Siviilipalveluskeskus. Puolustusvoimien joukko-osastojen sosiaalikuraattorit jakelevat Testaa tietosi -aineistoa varusmiespalvelusta suorittaville ja Siviilipalveluskeskus vastaavasti siviilipalvelusta suorittaville.

Esite julkistetaan Pääesikunnassa valtakunnallisten varusmiestoimikuntapäivien yhteydessä 20.4.2006. Varusmiespäiviin osallistuu varusmiestoimikuntien puheenjohtajia, sosiaalikuraattoreita ja kouluttajia, jotka ovat avainasemassa aineiston käytön edistämisessä.

Lisätiedot: Alkoholiohjelman ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen, puh. 050 501 1260;puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Veli Särmäkari, puh. 040 725 1236.

Sivun alkuun