Työyhteisön valmennuksesta vetoa ja pitoa sote-alalle

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastusalan tulevaisuus riippuu ratkaisevasti henkilöstön työkyvystä, riittävyydestä ja saatavuudesta. Miten aloille saadaan lisää osaavaa väkeä? Kuinka varmistetaan, että nykyinen henkilöstö pysyy työssään? Onko mahdollista vahvistaa sote- ja pelastusalan veto- ja pitovoimaa?
Näihin kysymyksiin olemme tarttuneet mm. sote- ja pelastusalan työyksiköille toteutetuilla Vetoa ja pitoa -valmennuksilla, joita on järjestetty eri puolilla Suomea.
Vuonna 2024 valmennuksiin osallistui yhteensä 23 moniammatillista tiimiä, jotka edustivat monipuolisesti sote-alan toimijoita. Työpajamaisesti toteutetut valmennukset kokosivat yhteen 6-9 tiimiä kerrallaan, ja niiden tavoitteena oli löytää ratkaisuja työyhteisöjen arjen haasteisiin.
Osallistuneet tiimit lähtivät mukaan, koska heidän työyksiköissään oli havaittu haasteita henkilöstön työkyvyssä tai rekrytoinnissa. Systemaattisen kehittämismenetelmän ja valmentajien avulla tiimit kiteyttivät yksikön pääongelmaa ja etsivät ongelmalle juurisyitä. He asettivat tavoitteita ja mittareita sekä tekivät kehittämistoimenpiteitä. Työpajojen välillä tiimit testasivat kehittämistoimia omissa yksiköissään – jo ensimmäisen työpajan jälkeen käynnistettiin pieniä kokeiluja.
Toimintamalleja kehitettiin eniten työyhteisöön ja työkäyttäytymiseen, perehdyttämiseen ja työn sisältöön, organisointiin sekä työnjakoon liittyviin ongelmiin. Lisäksi tiimit tarkastelivat ammatillista kehittymistä ja osaamista, sisäistä tiedonkulkua, johtamista ja esihenkilötyötä sekä työympäristön käytännön järjestelyjä.
Viimeisessä työpajassa pidettiin posterinäyttely, johon tiimit kutsuivat alueensa johtohenkilöitä tutustumaan vetoa- ja pitoa parantaviin toimenpiteisiin. Lähes kaikki tiimit raportoivat myönteisistä vaikutuksista, jotka pystyttiin osoittamaan myös numeerisesti.
Valmennukset vahvistivat, että henkilöstöllä on sekä halua että kykyä tehdä järkeviä muutoksia omissa työyhteisöissään.
Työkyvyn, hyvinvoinnin ja veto- ja pitovoiman parantaminen ei aina vaadi suuria investointeja – joskus riittää, että perusasioita tehdään hieman uudella tavalla. Onnistumisen avain on koko työyksikön mukaan ottaminen, systemaattinen kehittämisote sekä kehittämistyön ylläpitäminen esimerkiksi säännöllisten tapaamisten ja mittaamisen avulla. Myös tuki ja sparraaminen ovat merkittävässä roolissa.
Vuonna 2025 valmennukset jatkuvat entistä laajempana. Mukana on 35 tiimiä, joista osa tulee ensi kertaa myös pelastustoimesta. Samalla valmennusten vaikuttavuutta tutkitaan entistä tarkemmin: Työterveyslaitos arvioi valmennusprosessia ja sen vaikuttavuutta, ja tuloksia julkaistaan hallituskauden loppupuolella.
Työyhteisöllä voi olla suuri merkitys työkyvyn ja alan veto- ja pitovoiman vahvistamisessa. Nyt tehtävä kehittämistyö antaa arvokasta tietoa siitä, miten tätä potentiaalia voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.
Erityisasiantuntija Erja Mustonen
Kirjoittaja työskentelee sosiaali- ja terveysministeriössä sote-henkilöstöön liittyvissä ohjaus- ja kehittämistehtävissä ja toimii Vetoa ja pitoa -valmennusten vastuuhenkilönä.