Hyppää sisältöön
Media

Työterveyshuollon haasteena henkilöstön eläköityminen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2005 5.00
Tiedote -

Työterveyshuollon erikoislääkäreistä 30 prosenttia on vähintään 55-vuotiaita. Henkilöstön eläköityminen onkin tärkein haaste työterveyshuollolle, ilmenee sosiaali- ja terveysministeriön Työterveyslaitoksella teettämästä selvityksestä Työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutus ja käyttö vuonna 2003. Tavoitteena oli selvittää työterveyshenkilöstön pätevyyttä, moniammatillisuuden toteutumista sekä koulutustarpeita kaksi vuotta uudistuneen työterveyshuoltolain voimaantulosta.

Kaksiosaisessa tutkimuksessa kartoitettiin ensin työterveyshuollossa toimivat ammattihenkilöt (lääkäri, terveydenhoitaja) ja asiantuntijat (fysioterapeutti, psykologi, optikko sekä maatalouden, työhygienian, ergonomian, liikunnan, teknisen alan, puheterapian ja ravitsemuksen asiantuntija). Toisessa vaiheessa tehtiin em. henkilöstölle suunnattu henkilökysely.

Henkilöstön koulutustaso, kuten myös moniammatillisuuden toteutuminen, riippuu suuresti työterveysaseman koosta ja sijainnista. Erityisesti lääkäreiden pätevyydessä ja saatavuudessa on huomattavia eroja. Selvityksessä henkilöstön koulutustasoa luonnehditaan silti suhteellisen hyväksi. Esimerkiksi terveydenhoitajista valtaosalla on työterveyshuollon koulutus.

Selvityksessä päädytään ehdottamaan mm. seutukunnallisen ja alueellisen yhteistyön lisäämistä ja kehittämistä, jotta moniammatillisuusja palveluiden saatavuus varmistetaan myös haja-asutusalueilla. Koulutettavien määrää pitäisi lisätä ja koulutuksen sisältöä kehittää. Asiantuntijoiden integroitumista työterveyshuoltoon halutaan edistää.

Lisätietoja: Ylilääkäri Pirjo Manninen Työterveyslaitokselta p. 030 474 7262 ja ylitarkastaja Marja-Leena Hiltunen sosiaali- ja terveysministeriöstä p. (09) 160 73845

Helena Piirainen, Pirjo Manninen, Maria Hirvonen, Marja Viluksela, Jutta Mikkola, Päivi Huhtaniemi, Kaj Husman. Työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutus ja käyttö vuonna 2003. STM:n selvityksiä 2005:6, ISBN 952-00-1701-1.
Julkaisua myy Yliopistopaino Kustannus p. (09) 70102363 [email protected]www.yliopistopaino.fi/kirjamyynti hintaan 18 €. Verkossa www.stm.fi

Sivun alkuun