Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä selvittää monikanavarahoituksen purkamisen vaihtoehtoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2014 7.34
Tiedote -

Hallitus päätti 29.8.2013 rakennepoliittisessa ohjelmassaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamisen vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia selvitetään laajapohjaisessa valmistelussa (mukana mm. parlamentaarinen edustus, eri rahoittajatahot ja järjestöt).

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän selvittämään vaihtoehtoja sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen purkamiseksi. Työryhmän puheenjohtajina toimivat sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Työryhmän työn tulee valmistua 28.2.2015 mennessä.

Työn tavoitteena on tehokkaasti ja vaikuttavasti toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä. Työryhmä laatii selvityksen vaihtoehdoista, joilla voidaan selkiyttää sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaista rahoitusta sekä poistaa sen ongelmia. Vaihtoehtojen pitää vähentää osaoptimointia ja luoda kannusteita kokonaiskustannusten vähentämiseksi.

Selvityksessä otetaan huomioon tuleva hallituksen esitys uudeksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi. Lisäksi huomioon otetaan palvelujen ja etuuksien saatavuus ja oikeudenmukainen kohdentuminen sekä terveydenhuoltolain ja potilasdirektiivin mukainen asiakkaan/potilaan valinnanvapaus.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän uudistamisessa on turvattava myös opiskelijaterveydenhuollon, kuntoutuksen, vanhuspalveluiden, työterveyshuollon sekä lääkehuollon saatavuus. Selvityksessä on huomioitava kaikki rahoituskanavat, kuten valtionosuudet, kuntien rahoitus, Kela, työeläke- ja vakuutusyhtiöt, työnantajat ja työntekijät, seurakunnat, potilasvakuutus ja muut vastuuvakuutukset sekä palvelujen käyttäjien maksamat asiakasmaksut.

Selvityksen valmistelussa on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä tuloksia, joita saadaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen liittyvistä kokeiluista.

Lisätietoja:

sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, p. 0295 163105
peruspalveluministeri Susanna Huovinen, p. 0295 163108


Liitteet

Suomen terveyspalvelujärjestelmän toimijat ja rahoitus nykyisin (ppt 511.5 kB )


Muualla palvelussamme

Asettamispäätös, työryhmän jäsenet ja toimeksianto

Sivun alkuun