Hyppää sisältöön
Media

Turvakotipalvelujen rahoitus siirretään valtion vastuulle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2014 14.16
Tiedote -

Hallituksen syksyllä 2013 tekemän rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti turvakotitoiminta siirretään valtion vastuulle. Jatkossa valtio maksaa turvakotipalvelujen tuottajille korvausta palvelujen järjestämisestä.

Tavoitteena on varmistaa, että turvakotipalvelu on jatkossa jokaisen sitä tarvitsevan saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Valtio voi myöntää rahoitusta toimintaan, jonka tarkoituksena on lähisuhdeväkivallan kohteena olevan ihmisen ja hänen perheensä terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Valtion varoista maksettavan korvauksen määrä vahvistetaan vuosittain.

Turvakotitoiminnan rahoituksen johto, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos huolehtii valtion varoista maksettavan korvauksen valmisteluun, maksatukseen ja käytön valvontaan liittyvistä tehtävistä.

Suomessa on tällä hetkellä 20 turvakotia, joista viisi on kunnallista. Yksityiset järjestöjen ylläpitämät turvakodit ovat toimineet kuntien ostositoumuksilla. Koska rahoituspohja on ollut epävarma, toiminta on ollut lyhytjänteistä ja epävarmaa.

Jatkossa kunnat voivat keskittyä lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevään toimintaan sekä tukemaan henkilöitä ja näiden perheitä, jotka muuttavat turvakodista omaan asuntoonsa.

Tasavallan presidentti vahvisti lain tiistaina 30. joulukuuta, ja se tulee voimaan 1.1.2015.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Heidi Manns-Haatanen, p. 02951 63346Muualla palvelussamme

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen
Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen

Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelun tuottajalle (Kuntainfo 8/2014)

Sivun alkuun