Hyppää sisältöön
Media

Tunnustuspalkinto Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2006 8.30
Tiedote -

Terveyden edistämisen aluekierroksella Seinäjoella 20. tammikuuta pidetyssä seminaarissa jaettiin alueen Vuoden terveysteko -tunnustuspalkinto Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle Dehkon 2D-hankkeesta (tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohanke). Palkinnon luovutti valtiosihteeri Terttu Savolainen ja sen vastaanottivat aluekoordinaattori Arja Hyytiäja osaston ylilääkäri Eeva Korpi-Hyövälti.

Diabetesliitto ja DEHKO-ohjelma tarjosivat vuonna 2002 sairaanhoitopiireille mahdollisuutta osallistua tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman pilottiprojektiin. Hankkeessa ovat mukana neljän sairaanhoitopiirin (Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan) lisäksi myös Diabetesliitto, Terveyden edistämisen keskus ja Kansanterveyslaitos. 2D-hanke on nyt osana Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin terveyden edistämisen strategiaa. Mukana ovat kaikki alueen terveyskeskukset, kunnalliset työterveyshuollot ja yksityiset työterveyshuollot.

Terveydenhuollon henkilöstöä on alusta alkaen tuettu riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tunnistamiseen ja seulontaan. Henkilöstöä on koulutettu ravitsemukseen ja painonhallintaan liittyvissä asioissa, ja kuntakohtaisia hoitopolkuja on kehitetty. Samalla on selvitetty ryhmänohjauskäytäntöjä, kunnallisen ja yksityisen terveydenhuollon rajapintakäytäntöjä ja yhtenäistetty sokerirasitusten määrittämiskäytäntöjä.

Kuntien, kuntayhtymien ja toimintayksikköjen vaativasta tilanteesta huolimatta henkilökunta ja sidosryhmät ovat virittäytyneet korkean riskin tunnistamiseen, seulonta on aktiivista ja hoitopolut sekä muut täsmennetyt käytännöt ovat otettu hyvin vastaan. Dehkon 2D-hankkeen myötä myös kuntalaiset ovat virittäytyneet asialle ja hakevat tietoa terveydenhuollosta.

Taustaa

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden edistämisen keskus, Stakes, Kansanterveyslaitos ja Suomen Kuntaliitto sekä Työterveyslaitos jakavat Terveyden edistämisen aluekierroksella alueelliset Vuoden terveysteko -kunniamaininnat.

Terveyden edistämisen keskus jakaa vuosittain valtakunnallisen terveystekopalkinnon, jonka sijasta tänä vuonna jaetaan alueelliset tunnustukset. Palkitsemisperusteissa painotettiin etenkin palkittavan toiminnan/ohjelman/hankkeen monialaista ja -ammatillista yhteistyötä ja näyttöä tavoitteiden mukaisista tuloksista.

Lisätietoja: apulaistiedotuspäällikkö Tarja Tamminen, STM, puh. 050 3070256

Sivun alkuun