Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Talousfoorumi pohtii naisten roolia taloudellisessa päätöksenteossa

Sosiaali- ja terveysministeriö
30.1.2007 12.00
Tiedote -

Sata talouselämän vaikuttajaa kokoontuu tiistaina 30. tammikuuta Helsingissä keskustelemaan naisten roolista taloudellisessa päätöksenteossa pääministeri Matti Vanhasen sekä sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen kutsusta. Tavoitteena on ensimmäistä kertaa käydä vuoropuhelua naisten asemasta ja mahdollisuuksista luoda uraa yritysten johtotehtävissä.

Matti Vanhasen hallituksen tavoitteena on ollut naisten osuuden lisääminen talouselämässä ja politiikassa. Suomessa naisten osuus päättävillä paikoilla on edelleen pieni, vaikka työikäiset naiset ovat hyvin koulutettuja ja he osallistuvat työmarkkinoille lähes yhtä laajasti kuin miehet. Hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa yksi konkreettinen tavoite on naisten määrän lisääminen yritysten hallituksissa. Tällä hetkellä valtion kokonaan tai osittain omistamien yhtiöiden hallituksissa on noin 40 prosenttia naisia. Hallitusten naisjäsenet ovat pääosin valtion nimeämiä.

Miksi sukupuolten tasa-arvo on tärkeää?

Tasa-arvopolitiikan keskeiset perustelut liittyvät ihmisoikeuksiin, organisaation tehokkuuteen sekä yritysten, valtioiden ja laajempien markkina-alueiden kilpailukykyyn.

Tasa-arvo liitetään usein inhimillisen pääoman tehokkaaseen hyödyntämiseen ja sitä kautta kilpailukuvun parantamiseen. Useat tutkimukset osoittavat, että johtoryhmiin ja hallituksiin kuuluvat naiset tuovat yrityksille hyötyä. Naiset ovat kuitenkin johtoryhmissä usein ainokaisasemassa, jolloin heillä on vain rajalliset mahdollisuudet saada aikaan muutoksia.

Lisätietoja:
Tasa-arvoneuvos Leila Mélart, STM, puh. 050 358 1289
Viestintäjohtaja Eeva Larjomaa, STM, puh. 050 500 4504

Sivun alkuun