Suositus: Kotitestit käyttöön erityisesti lieväoireisille ja koronavirukselle altistuneille
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama koronatestausvalmiuden asiantuntijaryhmä on valmistellut suosituksen omaehtoisesta koronaviruksen kotitestauksesta. Tarkoituksena on täsmentää omaehtoisen kotitestauksen käytön aiheita sekä selkeyttää testituloksesta johtuvia toimenpiteitä.
Kotitestit ovat omaehtoisesti laajalti jo käytössä. Niiden herkkyys oireisen taudin toteamisessa on parhaimmillaan kohtuullisen hyvä.
Kotitestaamista suositellaan erityisesti henkilöille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita sekä oireisille alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti hänen vanhemmilleen ja sisaruksilleen.
Lisäksi suositellaan, että oireettomat koronavirukselle altistuneet tekevät kotitestin vähintään kahdesti kolmen päivän välein nimenomaan oireettomien testaamiseen tarkoitetulla testillä.
Jos kotitestitulos on positiivinen, siihen on suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen. Käytännössä tämä tarkoittaa omaehtoista eristystä eli pysymistä kotona, kontaktien minimoimista ja mahdollisuuksien mukaan myös edeltävän 2-3 vuorokauden ajalta tiedossa olevien kontaktien informoimista.
Negatiivinen testitulos ei poissulje tartunnan mahdollisuutta. Oireisen ihmisen tulee välttää kontakteja taudinaiheuttajasta riippumatta.
Vain terveydenhuollossa tehdyllä testillä on virallinen asema
Positiivista testitulosta ei automaattisesti ole tarvetta aina varmistaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, vaikka sitä suositellaan edelleen paikallisen testauskapasiteetin puitteissa. Syitä positiivisen kotitestituloksen varmistamiseen terveydenhuollossa voivat olla mm. tarve eristys- tai karanteenipäätökseen ja sen mukaiseen päivärahaan, tarve saada tulos koronapassia varten, vakavat oireet, riskiryhmään kuuluminen, raskaus tai työskentely hoito- tai hoivatyössä.
Kotitestin tekeminen ei saa viivästyttää vakavasti sairaan potilaan hakeutumista hoitoon eikä riskiryhmään kuuluvan henkilön hakeutumista viralliseen koronatestaukseen. Alueet ohjeistavat tarkemmin hoitoon ja viralliseen testiin hakeutumisessa noudatettavista periaatteista.
Kotitestauksella ei ole virallista asemaa mahdollisten etuuksien, eristys- ja karanteenipäätösten tai koronapassiin oikeuttavien merkintöjen osalta.
Kotitestaus ei myöskään korvaa terveydenhuollon tekemää testiä tilanteissa, joissa henkilö on saanut paikallisilta viranomaisilta tai lääkäriltään ohjeen tällaiseen hakeutua.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on jo aiemmin ohjeistanut kotitestien käyttöä, eivätkä nämä ohjeet syrjäytä aiemmin annettuja ohjeita.
Lisätietoja
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected]
johtajaylilääkäri Mikko Pietilä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, [email protected]