Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomessa ei ole raportoitu uusia tautiepäilyjä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.5.2009 9.37
Tiedote -

Euroopan tautikeskuksen ECDC:n tänään päivittämien kokoomatietojen perusteella maailmassa on yhteensä 635 laboratoriovarmistettua influenssa A(H1N1) -tapausta. Suomessa ei ole raportoitu uusia selvityksen kohteena olevia tapauksia, jotka täyttävät selvitystä edellyttävät kriteerit. Maailmassa raportoiduista tapauksista 397 on raportoitu Meksikosta (16 laboratoriovarmistettua kuolemantapausta) ja 141 USA:sta (1 kuolemantapaus). EU:ssa tai EEA/EFTA -maissa on kahdeksassa maassa yhteensä 39 laboratoriovarmistettua tapausta. Varmistettuja tapauksia raportoineiden maiden lukumäärä lisääntyy päivittäin.

Suomessa Lahdesta raportoidussa epäillyssä tapauksessa laboratoriotesti sulki pois influenssan mahdollisuuden. Lisäksi laboratorioihin on lähetetty joitakin näytteitä potilaista, jotka eivät täytä laboratoriotutkimukseen tarvittavia kriteerejä.

Henkilöstä toiseen tartuntoja raportoidaan eri maissa

Tapauksia, joissa influenssa A(H1N1) -tartunnan saanut ei ole matkustanut Meksikoon, raportoidaan yhä useammista maista. Kyseessä ovat ilmeiset tartunnat henkilöstä toiseen kyseisessä maassa. Viranomaiset eivät ole raportoineet pitempiä tartuntaketjuja muualla kuin Meksikossa.

Varmaa tietoa tartuttavuudesta on odotettavissa 1-2 viikon kuluessa käynnissä olevista selvityksistä. Teollisuusmaissa taudinkuvat potilailla, joilla on ollut laboratoriotutkimuksella varmistettu tauti, ovat toistaiseksi muistuttaneet kirjoltaantavallista kausi-influenssaa. Tilanteen kehitys muistuttaa yhä enemmän tavallista kausi-influenssaa, mutta uuden influenssaviruksen ollessa kyseessä epidemian kulkua on vaikea ennustaa.

Suomessa terveydenhuollolle on annettu ohjeet tapausten seurannasta ja raportoinnista, ja niitä päivitetään ajantasaisesti, jos tarvetta ilmenee.

Ns. sikainfluenssalle uusi nimi

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ns. sikainfluenssaviruksesta käytetään jatkossa nimeä influenssa A(H1N1) -virus. Eri tietolähteissä saattaa vielä tovin esiintyä myös sikainfluenssa-nimike. Nimikkeistö yhtenäistetään mahdollisimman pian.

Uusi influenssavirus tarttuu yskiessä ja aivastaessa tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Sairastumista voi ehkäistä noudattamalla hyvää hygieniaa. Ohjeet löytyvät THL:n verkkopalvelussa.

Lisää tietoa influenssa A(H1N1) on sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla: www.stm.fi/influenssa ja www.thl.fi

THL:n verkkosivuilla on muun muassa ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille terveydenhuollon ammattilaisille (mm. tarkat ohjeet epäiltäessä influenssatapausta matkailun jälkeen) sekä kattava kysymys-vastaus-palsta, jota päivitetään jatkuvasti. Lisäksi ulkoasiainministeriön verkkosivuilla  on  tietoa matkailijoille www.formin.fi

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Petri Ruutu THL, puh 020 610 8670
Tutkimusprofessori Ilkka Julkunen THL, puh. 020 610 8372
Lääkintöneuvos Jouko Söder STM, puh. 050 381 2467

 

 

Sivun alkuun