Suomen terveydenhuollon laatu on OECD-maiden parhaimpia
Suomessa terveydenhuollon laatu on OECD-maiden huippua useilla hoidon mittareilla tarkasteltuna. Sekä kohdunkaulan että rinta- ja suolistosyöpien hoidon tulokset ovat Suomessa OECD-maiden parhaimpia. Kuolleisuus sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen on Suomessa OECD-maiden matalimpia.
45 vuotta täyttäneistä sydäninfarktipotilaista kuoli 8,5 prosenttia ja aivohalvauspotilaista 6,5 prosenttia 30 päivän kuluessa sairastumisesta vuonna 2013. Vastaavat osuudet olivat OECD-maissa keskimäärin 9,5 prosenttia ja 10,1 prosenttia. Suomen tulokset ovat selvästi parantuneet vuodesta 2011.
OECD mittaa perusterveydenhuollon toimintaa vältettävissä olevien erikoissairaanhoidon käyntien määrällä. Suomessa on astmaan ja keuhkoahtaumatautiin liittyviä käyntejä (193/100 000 asukasta vuonna 2013) vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin (242/100 000).
Diabeteksestä johtuvia erikoissairaanhoidon käyntejä on ollut Suomessa paljon (126/100 000), mutta määrä on viidessä vuodessa laskenut alle OECD:n keskiarvon (150/100 000).
OECD-maissa terveydenhuollon toiminta paranee liian hitaasti, jotta maat kykenisivät vastaamaan yleistyvistä kansantaudeista johtuvaan hoidon tarpeeseen. Kaikissa jäsenmaissa on mahdollista tehostaa sairauksien ehkäisyä, aikaista diagnosointia ja hoitoa.
Suomessa terveydenhuollon palveluihin pääsyssä ongelmia
OECD:n raportin mukaan Suomen terveydenhuollon palveluihin pääsyssä on enemmän ongelmia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomalaisista 4 prosenttia ilmoitti vuonna 2013, etteivät he ole saaneet tarvitsemaansa hoitoa kustannusten, etäisyyden tai potilasjonojen vuoksi. Tätä korkeammat osuudet olivat vain Italiassa, Virossa, Puolassa, Kreikassa ja Latviassa.
Suomessa kiireettömien toimenpiteiden jonot ovat lyhentyneet selvästi hoitotakuun myötä vuodesta 2007 lähtien. Hoitojonot esimerkiksi kaihileikkaukseen tai polvi- ja lonkkaleikkaukseen ovat kuitenkin edelleen pidempiä kuin muissa OECD-maissa.
OECD julkaisee joka toinen vuosi Health at a Glance -terveysraportin, jossa vertaillaan yhteensä 34 maan terveydenhuollon resursseja ja laatua, palveluiden saavutettavuutta, asukkaiden terveyttä ja terveysmenoja.
Lähde:
Health at a Glance 2015 (englanniksi).
OECD:n Suomea koskevaa materiaalia: www.oecd.org/finland (englanniksi)
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Antti Alila, STM, p. 029 516 3275
[email protected]
tutkimusprofessori Mika Gissler, THL (OECD:n terveystilastojen yhteyshenkilö) p. 029 524 7279
[email protected]
johtava asiantuntija Päivi Hämäläinen, THL (OECD:n terveydenhuollon laatuosoitinhankkeen yhteyshenkilö) p. 029 524 7665
[email protected]
Suomen sijoittuminen OECD-maiden välisessä vertailussa
Valikoituina indikaattoreina ovat hoidon laatu, odotusajat ja tyydyttymättömät hoitotarpeet (vuosi 2013 tai lähin vuosi).
Huom. Mitä lähempänä piste on ympyrän keskustaa, sitä parempi tilanne maassa on.
Lähde: OECD Health at a Glance 2015 (kuvion suunnittelu: Laboratorio MeS)