Omaishoidon tuki uudistuu vuonna 2006 KT 16/2005
Laki omaishoidon tuesta (omaishoitolaki) tulee voimaan 1.1.2006. Laki korvaa voimassa ole-vat omaishoidon tukea koskevat sosiaalihuoltolain säännökset sekä asetuksen omaishoidon tuesta. Samassa yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki (734/1992) muut-tuu siten, että omaishoitajan käyttäessä oikeuttaan vapaapäivän pitämiseen myös palvelusete-lillä järjestettävistä kotipalveluista voi hoidettavan maksettavaksi tulla korkeintaan 9 euroa päivässä.
Hoitopalkkio
Omaishoitolain mukaan omaishoidon tukena maksettavan hoitopalkkion vähimmäismäärä korotetaan 300 euroon 1.1.2006 lukien. Jos omaishoitaja on lyhytaikaisesti estynyt tekemästä työtä esimerkiksi saattohoidon tai muun hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana, hoito-palkkio on vähintään 600 euroa kuukaudessa. Uudistuksen yhteydessä parannetaan hoitopalk-kioiden indeksisuojaa siten, että palkkiot tarkistetaan kalenterivuosittain kertoimella, joka vuosittain vahvistetaan työntekijäin eläkelain (395/1961) 7 b §:n soveltamista varten.
Kunnat voivat edelleen maksaa myös vähimmäismääriä suurempia hoitopalkkioita. Laissa säädetyin edellytyksin hoitopalkkio voidaan myös sopia vähimmäismäärää pienemmäksi. Jos kunnassa on käytössä vähimmäismäärää suurempia tai pienempiä hoitopalkkioita, korotetaan näitä hoitopalkkioita indeksitarkistuksen johdosta 1.1.2006 lukien 3,4 prosenttia.
Omaishoitajien oikeutta vapaaseen täydennetään kuntien mahdollisuudella järjestää virkistys-vapaita hoitopalkkiota alentamatta.
Tuen myöntämisedellytykset
Uudistuksessa omaishoidon tuki säilyy määrärahasidonnaisena palveluna, jonka myöntäminen perustuu kunnan harkintaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain (733/1992) 3 §:n mukaan kunnan on osoitettava voimavaroja valtionosuuden pe-rusteena olevaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
Hoidettavan edun turvaamiseksi ja kuntien myöntämiskäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi omaishoitolaki sisältää omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset. Lain 3 §:n mukaan hoitajan terveyden ja toimintakyvyn on vastattava omaishoidon asettamia vaatimuksia. Omaishoidon on yhdessä muiden tarvittavien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa oltava hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävää. Jos sopimuk-sen jatkaminen vaarantaa hoidettavan tai omaishoitajan terveyden tai turvallisuuden, sopija-puolet voivat purkaa omaishoitosopimuksen välittömästi.
Voimaantulo
Omaishoitolain 13 §:n mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että omaishoitosopimukset ja niiden liitteinä olevat hoito- ja palvelusuunnitelmat saatetaan vastaamaan omaishoitolain säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2006. Suunnitelmia ja sopimuksia tarkistettaessa tulee hoi-topalkkioiden määrien lisäksi ottaa huomioon erityisesti seuraavat lakiin sisältyvät uudistuk-set:
1) Omaishoitaja
Omaishoitajalla tarkoitetaan laissa hoidettavan omaista tai muuta hoidettavalle läheistä henkilöä, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen. Läheisellä henkilöllä tarkoitetaan esimerkiksi hoidettavan avopuolisoa tai läheistä ystävää, joka on käytännössä jo ennen sopimuksen tekemistä osallistunut hoidettavan hoitoon ja huolenpitoon. Ns. vierashoitaja ei enää 1.1.2006 lukien voi toimia omaishoitajana. Jos omaishoito on perustunut vierashoitajan kanssa tehtyyn omaishoitosopimukseen, voi kunta lain voimaantulon jälkeen huolehtia palvelun järjestämisestä siten kuin sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 4 §:ssä säädetään.
2) Omaishoitajalle annettavat palvelut
Hoito- ja palvelusuunnitelmaan on kirjattava myös omaishoitajalle annettavat hoito-tehtävää tukevat sosiaalihuollon palvelut. Palvelujen määrä ja sisältö on merkittävä tarvetta vastaavina. Jos palveluntarve arvioidaan hyvin vähäiseksi, tulee suunnitelmaan kirjata sen sosiaalihuollon ammattihenkilön yhteystiedot, johon omaishoitaja voi tarvittaessa olla yhteydessä. Suunnitelmaan on aina kirjattava, miten hoidettavan hoito järjestetään hoitajan terveydenhoitoon liittyvien käyntien aikana.
3) Omaishoitosopimuksen kesto
Omaishoitosopimukset ovat voimassa toistaiseksi, ellei ole erityisiä syitä määräaikaisen sopimuksen tekemiseen. Sopimus voidaan tehdä määräaikaisena, jos omaishoidon tarpeen kesto on etukäteen tarkasti määriteltävissä tai hoito korvataan tietyn määräajan jälkeen toisella palvelulla. Määräaikaisen sopimuksen tekemisen lähtökohtana on hoidettavan edun toteutuminen.
4) Hoitopalkkion maksaminen omaishoidon keskeytymisen ajalta
Jos hoidettava on säännöllisesti muussa kuin omaishoitajan kotona antamassa hoidossa, tulee hoito kuten ennenkin merkitä hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Hoidon keskeytyminen ei tällöin keskeytä hoitopalkkion maksamista. Jos hoito keskeytyy äkillisesti hoidettavan terveydentilasta johtuvasta syystä, keskeytyy hoitopalkkion maksaminen kuukauden kuluttua. Hoitopalkkion maksamisesta hoidon keskeytyessä hoitajasta johtuvasta syystä tai hoidettavasta johtuvasta muusta kuin terveydellisestä syystä tulee sopia omaishoitosopimuksessa.
5) Hoito- ja palvelusuunnitelman liite
Omaishoitolain 7 §:n mukaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan tulee liittää tiedot omaishoitolain mukaisista hoidettavan ja hoitajan oikeuksia koskevista säännöksistä ja niiden soveltamisesta.
Tämän kuntatiedotteen liitteenä on tarkempi omaishoitolain sisältöä koskeva tiedote, joka voidaan liittää hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriössä on lisäksi valmisteilla opas, joka on tarkoitettu kuntien omaishoidon tuesta päättäville. Opas on saatavissa ministeriön nettisivuilta viimeistään tammikuussa 2006.
Hallituksen esitys (HE 131/2005 vp) ja eduskunnan antama vastaus (EV 134/2005 vp) ovat saatavissa internetistä eduskunnan kotisivuilta osoitteesta pääsivu -> asiat ja asiakirjat -> asi-oiden käsittelyvaiheet.
Lisätietoja antavat tarvittaessa:
Hallitussihteeri Lotta Silvennoinen, puh. (09) - 160 73187, s-posti [email protected]
Neuvotteleva virkamies Viveca Arrhenius, puh. (09) - 160 74135, s-posti [email protected]
Vanhempi hallitussihteeri Anne-Marie Brisson, puh. (09) 160 74355, s-posti [email protected]
LIITTEET
Liite 1 Omaishoitotiedote asiakkaalle (liite hoito- ja palvelusuunnitelmaan)
Liite 2 Laki omaishoidon tuesta
Liite 3 Laki sosiaalihuoltolain muuttamisesta
Liite 4 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 6 b §:n muuttamisesta