Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

STM etsii keinoja väkivallan uhan vähentämiseen terveydenhuollon työpaikoilla

Sosiaali- ja terveysministeriö
30.11.2012 11.22
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriössä on syksyn aikana etsitty keinoja terveydenhuollon työpaikoilla esiintyvän väkivallan ehkäisemiseen. Työsuojelun asiantuntijat ovat keskustelleet sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon johdolla terveydenhuollon henkilöstön kohtaamasta väkivallasta ja sen ehkäisemisestä. Tarpeellisia lainsäädäntömuutoksia on pohdittu muun muassa keskustelutilaisuudessa, johon osallistui sairaanhoitopiirien turvallisuuspäälliköitä ja työsuojeluvaltuutettuja. Työssä tapahtuvan väkivallan ehkäisemisestä säädetään työturvallisuuslaissa.

"Työtehtäväänsä hoitaneen terveydenhoitajan järkyttävä surma eilen Lappeenrannassa nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kokeman väkivallan julkiseen keskusteluun. Viranomaiset ovat kantaneet asiasta huolta pitkään ja etsineet keinoja väkivallan ehkäisemiseksi. Kotikäyntejä tekevien työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on erityisen vaikeaa, koska väkivaltaiset tilanteet tulevat usein yllättäen. Haasteista huolimatta meidän on pystyttävä takaamaan myös vaikeissa olosuhteissa työtään tekevien ihmisten turvallisuus", sanoo ministeri Risikko.

Työsuojelun asiantuntijoiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö joutuu kohtaamaan väkivaltaa ja sen uhkaa entistä enemmän. Luotettava tutkimus ilmiön laajuudesta ja muutoksista kuitenkin puuttuu.

Paitsi väkivallanaiheuttamat työtapaturmat, myös väkivallan uhka heikentää huomattavasti henkilöstön työhyvinvointia. Työsuojeluvalvontaa onkin suunnattu tänä vuonna valtakunnallisesti erityisesti terveydenhuollon työpaikoille. Työturvallisuuden lisäksi asiantuntijat ovat huolissaan terveydenhuollon ammattilaisten oikeusturvasta väkivaltatilanteissa.   

Työsuojelusäännöksiä ollaan päivittämässä. Muun muassa tietosuojasäännöksiä tulee päivittää niin, että turvallisuuden kannalta olennaista tietoa voidaan viranomaisten kesken vaihtaa.

Lisätietoja

johtaja Pertti Siiki, p. 0295 163 500, [email protected]Muualla verkossa

Väkivallan uhka työssä (Työsuojeluhallinto)

Paula Risikko
Sivun alkuun