Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaaliturvamaksujen poistaminen ei parantanut työllisyyttä

Sosiaali- ja terveysministeriö
9.6.2005 6.00
Tiedote -

Työnantajan sosiaaliturvamaksujen poistaminen ei lisännyt työpaikkoja Pohjois-Lapissa eikä saaristokunnissa kokeilun aikana. Sen sijaan palkat kasvoivat kokeilualueella noin 2 prosenttia vertailualuetta nopeammin. Palkkojen kasvun johdosta työnantajamaksujen alennuksesta vain noin puolet alentaa työvoimakustannuksia. Kolmivuotinen kokeilu on aluepoliittisesti merkittävä.

Varovaisesti voidaan arvioida, että koko maassa toteutetun yleisen sosiaaliturvamaksualennuksen työllisyysvaikutukset olisivat pienempiä kuin alueellisen kokeilun vaikutukset. Kaksivuotisen tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin vastaavan Pohjois-Ruotsissa tehdyn tutkimuksen.

Tutkijat OssiKorkeamäki ja RoopeUusitalo selvittivät viiden eri ministeriön toimeksiannosta, miten työantajan sosiaaliturvamaksun poistaminen vaikuttaa työllisyyteen. Heidän tutkimuksensa Sosiaaliturvamaksuvapautuskokeilun vaikutus työllisyyteen julkistettiin Helsingissä torstaina 9. kesäkuuta.

Työnantajan sosiaaliturvamaksu poistettiin kokeiluluonteisesti kolmeksi vuodeksi kahdenkymmenen Pohjois-Lapin ja saaristokuntien alueella toimivilta yrityksiltä. Kokeilulla haluttiin selvittää työnantajamaksun poistamisen vaikutuksia työllisyyteen ja työllistämisedellytyksiin. Kokeilun aikana työnantajamaksuja alennettiin kokeilualueen yrityksissä 3 - 6 prosenttiyksikköä. Tutkimus perustuu Verohallituksen yrityksen vuosi-ilmoituksista keräämiin tietoihin.

Tutkimuksessa arvioitiin työnantajamaksualennuksen vaikutuksia työllisyyteen ja palkkatasoon vertaamalla työllisyyden muutoksia kokeilun alun jälkeen kokeilualueella ja sitä mahdollisimman paljon muistuttavalla vertailualueella. Lapin kuntien vertailukunnat valittiin Kainuun ja Pohjois-Karjalan kunnista. Saaristokuntien vertailukuntina käytettiin niitä mahdollisimman paljon muistuttavia rannikkokuntia. Vertailualueen yrityksistä valittiin sitten vertailujoukko, joka oli mahdollisimman samanlainen kuin kokeilualueen yritysjoukko. Kokeilun vaikutusta työllisyyteen arvioitiin vertaamalla kokeilualueen ja vertailualueen työllisyys- ja palkkakehitystä kokeilun alun jälkeen vuoden 2004 loppuun asti.

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoitti tutkimuksen yhdessä valtiovarainministeriön, sisäasiainministeriön, kauppa- ja teollisuusministeriön ja työministeriön kanssa.

Tutkimus Sosiaaliturvamaksukokeilun vaikutus työllisyyteenon luettavissa myös www.stm.fi julkaisut. Tutkimuksen loppuosa on ainoastaan englanniksi.

Lisätietoja antavat:

Ossi Korkeamäki, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Helsinki, [email protected]

Roope Uusitalo, Palkansaajien tutkimuslaitos, Helsinki, [email protected]

Apulaisosastopäällikkö Matti Toiviainen, seurantaryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsinki, puh. (09) 160 74191.

Sivun alkuun