Palveluohjaus osana sosiaalialan kehittämishanketta KT 5/2004
Palveluohjaus on asiakaslähtöisenä työmenetelmänä herättänyt laajaa kiinnostusta myös Suomessa sekä kunta- että järjestökentässä. Palveluohjauksen järjestelmällisemmäksi kehittämiseksi ja käyttöön saamiseksi sen eri muodoissaan palveluohjauksen edistäminen on otettu osaksi sosiaalialan kehittämishanketta.
Sosiaalialan kehittämisohjelman valtakunnallisessa toimeenpanosuunnitelmassa "Palveluohjaus sosiaalialalla" -hankkeen tavoite on määritelty seuraavasti:
" Palveluohjausmenettelyllä kootaan asiakkaan tarvitsema lukuisten eri tahojen tuottama tuki ja palvelut sekä sovitetaan ne yhteen asiakkaan elämän kokonaistilanteen kannalta mielekkääksi kokonaisuudeksi niin, että asiakaslähtöinen työote vahvistuu erityisesti monia palveluja tarvitsevien pitkäaikaisten asiakasryhmien kohdalla. "
KehittämisrahaaPalveluohjauksen kehittäminen on myös yhtenä painopistealueena suunnattaessa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen tarkoitettua valtionavustusta kunnille. Palveluohjauksen ja sen rajapintoihin liittyvät hankkeet ovat saaneet rahoitusta lisäksi kansallisen terveyshankkeen määrärahoista. Lisäksi palveluohjauksen kehittämistä on tuettu myös raha-automaattivaroin.
Aiempi kehittäminenToistaiseksi merkittävin valtakunnallinen panostus palveluohjauksen kehittämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa on sosiaali- ja terveysministeriön yhdessä eri toimijoiden kanssa vuosina 2001 – 2003 toteuttama "Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten lasten ja nuorten ja heidän perheidensä palveluohjauskokeilu" , jonka tulokset on raportoitu julkaisussa "Lapsi, perhe ja palveluohjaus", STM selvityksiä 2003:11. Stakes on suorittanut palveluohjauskokeilun arvioinnin, jonka tulokset löytyvät julkaisusta "Palveluohjauksen vaihtoehdot. Stakes/FinSoc 2/2003".
Valtakunnallinen tukiSosiaali- ja terveysministeriön tarkoitus on järjestää kaikille sosiaalialan kehittämishankkeen osana rahoitettaville ja toteutettaville hankkeille eri muodoissa tarjottavaa valtakunnallista tukea.
Palveluohjauksen kehittämistyötä ministeriö tukee vuoden 2004 aikana osoittamalla erikoissuunnittelija Erja Pietiläisen työpanosta palveluohjausta toteuttavien ja suunnittelevien paikallisten ja alueellisten toimijoiden käyttöön. Pietiläinen toimi edellä mainitun ministeriön rahoittaman palveluohjauskokeilun valtakunnallisena koordinaattorina. Lisäksi hän on vuosien mittaan paneutunut palveluohjauksen (case management, service coordination) teemaan ja soveltuvuuteen erilaisille asiakasryhmille ja erilaisissa toimintaympäristöissä.
Sosiaali- ja terveysministeriön tuki kohdistuu em. kokeilussa mukana olleisiin kehittämistyötään jatkaviin kuntiin ja seutukuntiin sekä uusiin hankkeisiin, jotka ovat saaneet rahoituksen palveluohjauksen kehittämiseen sekä myös kehittämistä vasta suunnitteleviin. Pietiläisen tehtävänä on tukea kehittäjien työtä ja keskinäistä verkostoitumista sekä seurata hankkeiden etenemistä. Tehtäväänsä hän toteuttaa yhteistyössä paitsi ministeriön myös Stakesin kanssa.
Valtakunnallista tukea tarjotaan seuraavissa muodoissa:
Konsultaatio, koulutus ja kuntakäynnit kehittämisteemojen alueelta
Sähköpostitse ja puhelimitse: kysymykset ja pohdinnat
Valtakunnalliset sekä mahdolliset alueelliset työkokoukset
Alueellisten työkokousten osalta tarkoituksena on elokuussa lähettää Sosiaalialan kehittämishankkeen alueellisille johtoryhmille kirje, jossa tarjotaan Erja Pietiläisen työpanosta alueellisten työkokousten järjestämiseksi niillä alueilla, joiden johtoryhmä näkee tällaisen työkokouksen tarpeelliseksi .
Valtakunnallisten työkokousten aikataulu
Ensimmäinen työkokous järjestetään Helsingissä 23.9.2004. Työkokouksen aamupäivä on jaettu kahteen sessioon (oma sessio palveluohjausta jo kehittäneille ja toinen palveluohjauksen kehittämistä suunnitteleville). Iltapäivän yhteinen osuus käsittelee kehittämistyöhön ja palveluohjaukseen liittyviä kysymyksiä ja teemoja. Osallistujat saavat Stakesin kanssa yhdessä laaditut ohjeet oman palveluohjausmallin kuvaamiseen ja vertaisarviointiin seuraavaa työkokousta varten.
Toinen työkokous järjestetään Helsingissä 20.-21.1.2005 . Työkokouksessa käsitellään kehittäjien kuvaamia malleja ja toimintatapoja sekä jatketaan vertaisarviointia kunta- tai seutukuntakohtaisena parityöskentelynä. Teemoina ovat kehittämistyöhön liittyvät kysymykset, kuten asiakastyön toimintatavat, käytössä olevat resurssit ja niiden hyödyntäminen, palveluohjauksen kohdentuminen eri asiakasryhmiin ja erityiskysymykset sekä hallinnolliset kysymykset.
Tarkemmat tiedot työkokouksista toimitetaan yhteystietonsa ilmoittaneille elokuun alkupuolella.
YhteystiedotPalveluohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, joko kehittämistyötä jo tekeviä tai sitä vielä suunnittelevia, pyydetään ilmoittamaan paikallisen tai seudullisen hankkeen yhdyshenkilö yhteystietoineen Erja Pietiläiselle mahdollisimman pian. Yhdyshenkilö toimii linkkinä ministeriön ja paikallisten hankkeiden välillä.
Yhteystiedot:
Erja Pietiläinen
Kehitysvammaliitto ry.
Viljatie 4 A, 00700 Helsinki
puh. (09) 3480 9257
gsm. 040 527 57 97
sähköposti: [email protected]
Hankkeiden rahoitusta/valtionavustuksia koskevat kyselyt:
Sosiaalineuvos Martti Lähteinen, STM, puh. (09) 106 74351,
sähköposti: [email protected]
Ylitarkastaja Aini Kimpimäki, STM, puh. (09) 160 74133,
sähköposti: [email protected]