Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Rakennamme turvallisesti työturvallisuusviikon teemana

Sosiaali- ja terveysministeriö
18.10.2004 9.00
Tiedote -

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviikkoa vietetään 18. - 22. lokakuuta. Vuosittain järjestettävä teemaviikko keskittyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhden toimialan, rakentamisen, työterveyteen ja turvallisuuteen. Rakentaminen on yksi suurimmista ja samalla vaarallisimmista teollisuudenaloista koko Euroopassa.

Rakennustyöntekijän tapaturmariski on kaksinkertainen muiden alojen keskivertotyöntekijään verrattuna. Tapaturmien aiheuttamat kustannukset ovat noin 8,5 prosenttia rakennushankkeen kokonaiskustannuksista. Pitkällä aikavälillä, 10 - 15 vuoden periodilla tarkasteltuna tapaturmatilastot osoittavat kuitenkin laskua, vaikka viime vuosien tilastojen valossa kehitys näyttää pysähtyneen.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto kerää joka vuosi kampanjan yhteydessä hyviä käytännön ratkaisuja työterveyden ja työturvallisuuden parantamiseksi. Rakennusalalla on tehty työtä turvallisuuden eteen ja hyviä käytännön esimerkkejä löytyy paljon. Esimerkkinä rakennusalan turvallisuuden kehittämispyrkimyksistä on valtakunnallinen RaTuKe -hanke, joka mm. tuottaa uutta työturvallisuusaineistoa työmaiden käyttöön.

Euroopan rakennustyömaiden turvallisuustasoa on pyritty nostamaan mm. yhtenäisin tarkastuksin. Euroopan johtavien työsuojelutarkastajien valvontakampanjassa touko-kesäkuussa paljastui, että suomalaisilla rakennustyömailla putoamissuojauksessa ja suojauksen suunnittelussa on edelleen paljon parantamisen varaa. Sen sijaan elementtityö ja nostolaitteiden kunto hoidetaan työmailla selkeästi paremmin, samoin työmaaliikenne ja siinä käytettävien koneiden kunto.

Lisätietoja ”Rakennamme turvallisesti” -kampanjasta ja teemaviikosta: ylitarkastaja Hannu Stålhammar, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 73108, 0400 635 081, [email protected]

Lisätietoja Euroopan johtavien työsuojelutarkastajien valvontakampanjasta ja RaTuKe -hankkeesta: yli-insinööri Esa Virtanen, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 72429, 050 593 4651, [email protected]

Sivun alkuun