Hyppää sisältöön
Media

Pikkutytön surmaa edeltävä viranomaistoiminta selvitetään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2002 21.00
Tiedote 290/2002

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa lähipäivinä kaksi riippumatonta asiantuntijaa selvittämään pikaisesti ne olosuhteet ja taustat, jotka johtivat kuusivuotiaan pikkutytön kuolemaan Helsingissä. Selvityshenkilöiden tehtävänä on analysoida viranomaisyhteistyötä vaikeissa lasten huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvissä kiistatilanteissa. Tavoitteena on ehkäistä vastaavia tapauksia ja parantaa viranomaisten työkäytäntöjä.

Vuosien varrella on ollut muitakin lapsen surmaamiseen johtaneita tapauksia, joiden taustalla on vaikea avioero, vanhempien mielenterveysongelmat sekä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat kiistat.

Selvityshenkilöille on varattu mahdollisuus keskustella sosiaali- ja terveysministeriön sekä oikeusministeriön johdon kanssa huolto- ja tapaamiskysymyksistä selvitystyön aikana. Ministeriöt sopivat selvityksen jatkotoimenpiteistä yhdessä.

Uusi, riippumaton selvitysmenettely poikkeuksellisia tilanteita varten

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti tänä syksynä menettelytavoista, joilla hallinnonalan poikkeuksellisen vakavia tilanteita selvitetään. Kansliapäällikkö käynnistää erityisselvittelyn välittömästi sen jälkeen, kun ministeriön ensiarviossa se katsotaan tarpeelliseksi. Nämä selvitykset ovat suppeita ja ne tehdään nopeasti. Selvitystyöstä vastaavat asiantuntijat, jotka eivät ole millään tavalla osallisina tapahtumaketjussa tai normien laadinnassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa nyt ensimmäisen kerran selvityshenkilöt näiden periaatteiden mukaan. Selvityshenkilöiden nimet ilmoitetaan heti, kun heidät on asetettu.

Lisätietoja antavat:
1) sosiaali- ja terveysministeriössä kansliapäällikkö Markku Lehto puh. 160 73763 ja sosiaalineuvos Martti Lähteinen, puh. 160 74351,
2) oikeusministeriössä kansliapäällikkö Kirsti Rissanen, puh. 160 67502

Sivun alkuun