Hyppää sisältöön
Media

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä: Köyhien naisten terveys huonompi kuin kö...

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2005 12.50
Tiedote -

Mahdollisuudet laadukkaisiin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin perusterveydenhuollon yhteydessä on peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mielestä yksi tehokkaimpia keinoja kohentaa naisten ja sitä kautta myös äitien ja syntyvien lasten terveyttä. Hyssälä puhui Maailman Terveysneuvoston 58. istunnossa keskiviikkona Genevessä.

Köyhyys heikentää terveyttä ja huono terveys lisää köyhyyttä. Köyhillä on puolestaan huonommat mahdollisuudet saada kunnollisia terveyspalveluja, sanoi Hyssälä.

Myös sukupuolten välinen eriarvoisuus aiheuttaa Hyssälän mukaan köyhyyttä. Köyhien naisten terveys on usein huonompi kuin köyhien miesten. Naiset ovat huonommin koulutettuja ja heillä on vähemmän mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon kuin miehillä. He ovat myös usein seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön uhreja. Huolenpidon puute raskauden ja synnytyksen aikana aiheuttaa naisille usein pitkäaikaisia tai jopa pysyviä vaurioita.

Kuusi YK:n viisi vuotta sitten asettamista kahdeksasta vuosituhattavoitteesta koski äitien ja lasten terveyttä. Näihin tavoitteisiin kuuluivat köyhyyden vähentäminen, mahdollisuus koulutukseen sekä sukupuolten välinen tasa-arvo, muistutti Hyssälä. Hän sanoi arvostavansa Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitetta keskittyä niiden maiden tukemiseen, joissa lapsikuolleisuus on suurinta.

Sivun alkuun