Hyppää sisältöön
Media

Peliongelmaisille perustetaan auttava puhelin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2004 7.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö, Veikkaus Oy, Raha-automaattiyhdistys, Fintoto Oy, A-klinikkasäätiö ja Sininauhaliitto allekirjoittivat maanantaina 3. toukokuuta Helsingissä sopimuksen valtakunnallisesta puhelinpalvelukokeilusta peliongelmaisille. Ministeri Sinikka Mönkäre ja peliyhtiöt sopivat puhelinpalvelukokeilusta peliongelmaisille ja heidän läheisilleen. Peliongelmaisten ja heidän läheistensä yhteydenotot hajaantuvat tällä hetkellä moniin eri paikkoihin. Yhteydenottoja tulee suoraan peliyhtiöihin, terveydenhuoltoon, järjestöihin ja yksittäisille asiantuntijoille.

Suomessa kuten muuallakin ihminen hakee apua peliongelmiinsa ammattilaisilta usein liian myöhään. Ongelma piilotellaan liian kauan. Jotta peliongelmaiset saisivat apua ajoissa sosiaali- ja terveysministeriö, peliyhtiöt ja järjestöt sopivat palvelukokeilusta, joka kokoaa yhteydenotot. Peliongelmainen ja hänen läheisensä voivat hakea apua nimettöminä. Hoitoa tarvitseva henkilö ohjataan ammattiauttajien luokse.

Auttavan puhelimen toiminta käynnistyy 1.9.2004. Peruspalvelu toimii arkipäivisin kello 12-18. Lisäksi palveluun sisältyy konsultaatiopäivystys, jonne ohjataan ne asiakkaat, jotka tarvitsevat vaativampaa apua. Palvelupisteeseen kerätään tietoa, jota sitten välitetään hoitoalan ammattilaisille ja peliongelmista kärsiville. Hanke mahdollistaa tiedon keräämisen peliongelman laajuudesta Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on jo kartoittanut väestökyselyllä ja erillisselvityksillä peliongelman laajuutta. Uudella hankkeella yritetään tavoittaa henkilöitä, jotka tarvitsevat apua ja jotka toisaalta voisivat antaa arvokasta tietoa peliongelman syvyydestä.

Puhelinpalvelusta tiedotetaan loppukesästä, kun auttavan puhelimen puhelinnumero on selvillä ja muista yksityiskohdista sovittu.

Lisätietoja antavat:

- sosiaali- ja terveysministeriössä ylitarkastaja Janne Peräkylä puh. (09) 1607 3873

- konsultti Tapio Jaakkola puh. 044 2646955

- A-klinikkasäätiö toimitusjohtaja Lasse Murto puh. (09) 622 0290

- Sininauhaliitto toiminnanjohtaja Aarne Kiviniemi puh. (09) 720 6150

Sivun alkuun