Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pelastushelikopterien toiminta edellyttää sairaanhoitopiirien mukanaoloa

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.6.2005 11.35
Tiedote -

Hallituksen sosiaalipoliittinen ministeriryhmä kävi torstaina 16.6.2005 läpi sairaanhoitopiirien tilanteen lääkäri- ja pelastushelikopteritoiminnan jatkumisessa. Valtioneuvosto päätti helmikuussa 2005, että helikopterit voivat saada heinäkuun alusta 2005 lähtien Raha-automaattiyhdistyksen avustusta lentotoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin vain siinä tapauksessa, että sairaanhoitopiiri on sitoutunut osallistumaan lääkinnälliseen ensihoidon kustannuksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ovat päättäneet osallistua pelastushelikoptereiden lääkinnällisiin kustannuksiin 1.1.2006 alkaen. Raha-automaattiyhdistyksen avustusehto täyttyy ja näiden pelastushelikoptereiden toiminta jatkuu nykyisellään 01.07.2005 jälkeenkin. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri eivät aio jatkaa toiminnan rahoittamista alueellaan. Vaasan sairaanhoitopiiri on jättänyt asian toistaiseksi pöydälle. Sairaanhoitopiiriä kohti yhden lääkäri- ja pelastushelikopterin lääkinnällisen toiminnan kustannukset ovat noin 500 000 euroa vuodessa.

Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen maksatus lakkaa 1.7.2005 lähtien, ellei sairaanhoitopiiri ole tehty päätöstä julkisen rahoituksen saamisesta lääkärihelikopteritoiminnan lääkinnälliseen toimintaan. Mikäli sairaanhoitopiirit tekevät tällaisen päätöksen loppuvuoden aikana, Raha-automaattiyhdistys voialkaa uudelleen avustuksen maksatuksen. Raha-automaattiyhdistys on varautunut maksamaan avustusta tänä vuonna 8,3 miljoonaa euroa kuudelle lääkäri- ja pelastushelikopterille. Ensi vuonna Raha-automaattiyhdistys on varautunut maksamaan avustuksia kuudelle helikopterille yhteensä 10,8 miljoonaa euroa kumppanuusmallin toteutuessa.

Lääkinnälliset helikopterit ovat osa vaativaa ensihoitoa, jonka tarve voidaan parhaiten arvioida sairaanhoitopiireissä, joissa sen tekevät terveydenhuollon ammattilaiset. Tästä syystä vastuu helikoptereissa tehtävästä lääkinnällisestä työstä ja sen rahoittamisesta kuuluu sairaanhoitopiireille. Mikäli rahoittamisesta kieltäytyneet piirit tekevät myöhemmin toisenlaisen päätöksen, ne voivat saada Raha-automaattiyhdistyksen avustusta noin kahdessa viikossa, sosiaalipoliittinen ministeriryhmä arvioi.

Lisätietoja antavat lääkintöneuvos Sakari Lankinen puh. (09) 160 74131 ja ylitarkastaja Janne Peräkylä, puh. (09) 160 73873

Sivun alkuun