Hyppää sisältöön
Media

Parannuksia työkyvyttömyyseläkkeisiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2009 10.43
Tiedote -

Nuorten työkyvyttömyyseläkkeitä parannetaan ja eläkkeen pieneneminen estetään kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Työkyvyttömyyseläkkeen tasoa parannetaan muuttamalla tulevan ajan laskentaa ja nostamalla kertakorotuksia.

Hallitus esitti torstaina 13. elokuuta, että laki työntekijän eläkelain ja eräät siihen liittyvät lakimuutokset vahvistettaisiin. Presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina. Osa-aikaeläkettä koskevat muutokset tulevat voimaan vuoden 2011 alusta ja muut lait vuoden 2010 alusta

Työkyvyttömyyseläkkeen tasoa parannetaan korottamalla tulevalta ajalta laskettavan eläkkeen karttumisprosenttia ikävuosien 50 - 63 välillä. Samalla korotetaan työkyvyttömyyseläkkeisiin tehtävää kertakorotusta. Tutkintoon johtava opiskelu ja alle kolmivuotiaan lapsen hoitaminen kotihoidontuella otetaan myös huomioon, kun tulevan ajan eläkettä lasketaan.

Elinaikakertoimen soveltamista muutetaan työkyvyttömyyseläkkeiden osalta siten, että ennen vuotta 2010 alkaneisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin kerrointa ei sovelleta lainkaan ja vuodesta 2010 alkaen elinaikakerrointa sovelletaan lievennettynä työkyvyttömyyseläkkeen alkaessa.

Osa-aikaeläkkeen alaikärajaa korotetaan 60 vuoteen ja eläkkeen karttuminen osa-aikaeläkkeen ansion alenemasta poistetaan. Osa-aikaeläkkeen muutokset koskevat vuonna 1953 ja sen jälkeen syntyneitä. Vuorotteluvapaan ajalta työeläkkeen karttumaa muutetaan siten, että 55 prosenttia vuorottelukorvauksen perusteena olevasta palkasta kartuttaa eläkettä. 

Lisätietoja

johtaja Heli Backman puh. (09) 160 73918Sivun alkuun