Ohje tukee työttömien terveystarkastusten toteuttamista
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt hyvinvointialueille ohjeen työttömien terveystarkastusten toteuttamisesta. Tavoitteena on vahvistaa työttömien terveystarkastusten tarpeen tunnistamista, asiakaslähtöistä toteuttamista, laatua ja vaikuttavuutta.
Sosiaali- ja terveysministeriön uusi ohje tukee hyvinvointialueita työttömän terveystarkastuksen ja terveysneuvonnan toteuttamisessa, niihin liittyvässä työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa ja edistämisessä sekä TE-palvelujen ja Kelan kanssa tehtävässä moniammatillisessa yhteistyössä. Ohje korvaa edellisen, vuonna 2013 annetun ohjeen.
Monet terveysriskit lisääntyvät työttömyyden pitkittyessä. Useilla työttömillä ja muilla työelämän ulkopuolella olevilla on tarve terveyttä ja työkykyä edistäviin palveluihin. Mikäli sairaudet, toimintakyvyn vajeet ja kuntoutustarve jäävät työttömillä tunnistamatta, riski syrjäytyä työmarkkinoilta kasvaa.
Ohjeessa korostetaan työttömän terveyteen ja työkykyyn liittyvien tarpeiden yksilöllisyyttä ja monialaista yhteistyötä työttömän terveyden ja työkyvyn edistämisessä. Terveystarkastus toimii hyvin terveyden edistämisen välineenä ja työ- ja toimintakyvyn kartoittamisessa osana monialaista yhteistyötä. Hyvin toimivat palvelut edistävät alueen elinvoimaa ja työllisyyttä sekä yhdenvertaisuuden toteutumista. Terveystarkastusten järjestäminen on lakisääteinen tehtävä hyvinvointialueella.
Terveystarkastus on työttömälle maksuton ja vapaaehtoinen. Väestön työllistymiskyvyn ylläpitämiseksi on tärkeää, että työttömien terveystarkastukset ja terveysneuvonta kohdennetaan kaikille työttömille työttömyyden kestosta riippumatta. On tärkeää, että jo työttömyyden alkuvaiheessa sekä työttömyyden aikana sosiaali- ja terveyspalvelut sekä työttömien terveystarkastukset toimivat.
Ohjeessa on päivitetty kuvaus työttömän terveystarkastuksesta ja työ- ja toimintakyvyn arviointiprosessista sosiaali- ja terveydenhuollossa. Se auttaa hyvinvointialueita ja sen ammattilaisia huomioimaan terveystarkastukseen liittyviä toimintoja ja kehittämään palvelua.
Työttömille soveltuva terveystarkastus on TE-viranomaiselle ja työnhakijalle yksi keino arvioida työnhakijan kokonaistilannetta työ- ja toimintakyvyn osalta. Myös yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollonhuollon, Kelan ja kolmannen setorin kanssa on tärkeää.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö seuraavat ja arvioivat terveystarkastusten toteutumista ja vaikutuksia valtakunnallisesti. Hyvinvointialueiden tulee seurata ja arvioida työttömien terveysneuvonnan ja terveystarkastusten toteutumista alueellaan.
Ohjeen ruotsinkielinen käännös julkaistaan myöhemmin sivulla
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Niina Kovanen, 0295163726, [email protected]