Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Naisten ja tyttöjen ympärileikkaus ilmentää sukupuolten epätasa-arvoa

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.10.2016 9.36
Uutinen

Naisten ympärileikkaus on sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja se on Pohjoismaissa kielletty. Miten tätä sukupuolittunutta väkivaltaa voidaan parhaiten ehkäistä? Tätä käsitellään naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastustavassa FOKO-verkoston (Forskning om kvinnlig omskärelse) konferenssissa Helsingissä 13.–14. lokakuuta.

Female genital mutilation and cutting a matter of human rights and gender equality -konferenssin avaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Mattila muistuttaa että Pohjoismailla on nollatoleranssi sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan.

”Sukupuolittunutta väkivaltaa pitää ehkäistä muuttamalla asenteita ja stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Tähän tarvitaan kansainvälistä ja hallinnonrajat ylittävää yhteistyötä yksityisen sektorin, julkishallinnon, median sekä kansalaisjärjestöjen välillä. Riskiryhmään kuuluvia tyttöjä ja naisia on suojeltava, samalla kun tietoutta toimenpiteen haitoista parannetaan”, ministeri Mattila sanoo.

Pohjoismaisten tutkijoiden FOKO-verkoston konferenssiin osallistuu tutkijoita, viranomaisia, kansalaisjärjestöjä ja poliittisia päättäjiä sekä maahanmuuttajataustaisia naisia ja miehiä yhteisöistä, joissa naisten ympärileikkaus on yleinen käytäntö. Konferenssin järjestää Ihmisoikeusliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Sukupuolittuneen väkivallan torjunta painopisteenä

Konferenssi on osa Suomen puheenjohtajuusohjelmaa Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Tasa-arvoministerien yhteistyöohjelman yksi painopiste on sukupuolittuneen väkivallan torjuminen. Sukupuolielinten silpominen on äärimmäinen väkivallan teko ja ihmisoikeusloukkaus. Siksi tasa-arvoministerit haluavat tukea pohjoismaista yhteistyötä tässä asiassa.

Naisten ja tyttöjen ympärileikkaus paitsi loukkaa tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia, myös ilmentää sukupuolten epätasa-arvoa ja vaarantaa terveyden. YK:n arvion mukaan noin kolme miljoona tyttöä ja naista ympärileikataan maailmassa joka vuosi, myös Pohjoismaissa.

UNICEF:in arvion mukaan maailmassa elää yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukupuolielimet on silvottu. EU:n arvion mukaan puoli miljoona heistä asuu EU:n alueella. Toisen arvion mukaan sukupuolielinten silpominen Euroopassa uhkaa yhteensä noin 180 000 tyttöä ja naista vuosittain.

Toimenpiteessä ulkoiset synnytyselimet poistetaan kokonaan tai osittain.  Käytäntö on yleisin Afrikassa sekä osissa Lähi-itää ja Aasiaa. Suomessa naisten ympärileikkausten arvioitiin koskevan noin 27 000 tyttöä ja naista vuonna 2011. Kasvaneen maahanmuuton myötä luvun arvioidaan tällä hetkellä olevan suurempi.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, p. 0295 163 389                                          
neuvotteleva virkamies Annamari Asikainen, p. 0295 163 232

Pirkko Mattila
Sivun alkuun