Hyppää sisältöön
Media

Muuntohuumeiden luokittelu huumausaineiksi nopeutuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2011 11.16
Tiedote -

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 09 160 73787, [email protected]

Suomi voi jatkossa luokitella huumausaineiksi uusia kemiallisia aineita eli niin sanottuja design-huumeita. Jatkossa valtioneuvosto voi kieltää aineiden valmistuksen, kaupan, hallussapidon, käytön ja maahantuonnin nykyistä nopeammin. Hallitus esitti lain vahvistamista keskiviikkona 6. huhtikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1. kesäkuuta.

Uuden lain myötä EU:n uusien aineiden varoitusjärjestelmään ilmoitettu aine voidaan terveysvaarojen arvioinnin jälkeen määritellä huumausaineeksi kansallisesti. Nykyisen lainsäädännön mukaan luokittelu huumausaineeksi tapahtuu kansainvälisessä yhteistyössä joko YK:ssa tai EU:ssa. Kansainväliseen päätöksentekoon kuluva pitkä aika aiheuttaa kuitenkin merkittäviä terveydellisiä riskejä ja valvonnan ongelmia.

Uusi huumausainelaki antaa poliisille ja tullille nykyistä paremmat keinot valvoa ja tutkia uusien aineiden maahantuontia, myyntiä ja käyttöä Suomessa. Lisäksi markkinoille tulossa olevien aineiden käytön ja hallussapidon muuttuminen rangaistavaksi hidastaa tai jopa estää aineiden leviämistä uusiin käyttäjäpiireihin, erityisesti nuorten keskuuteen.

Huumausaineiden kieltäminen on osa huumausainepolitiikkaa. Keskeisimpiä sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteitä huumausaineiden käytön vähentämisessä ovat jatkossakin ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen tehostaminen sekä huumausaineriippuvuuden hoitopalvelujen kehittäminen ja hoidon tarjonnan lisääminen.

Lisätietoja

Muualla palvelussamme

Huumausainepolitiikalla ehkäistään käyttöä ja kauppaa  

Sivun alkuun