Miten potilaskohtainen annosjakelu auttaa potilaan lääkityksessä?
Lääkkeiden potilaskohtainen annosjakelu on palvelu, jossa apteekki toimittaa potilaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet pusseihin tai annostelijoihin jaeltuina. Nyt potilaskohtaiselle annosjakelulle on tehty oma opas. Se selkeyttää eri ammattiryhmien ja potilaan lääkitystä toteuttavien tahojen tehtäviä ja vastuita. Ulla Närhi sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo videohaastattelussa muun muassa, miten potilaskohtainen annosjakelu ja sen opas auttavat potilaan lääkityksessä.
Linkki videohaastatteluun:
https://youtu.be/onbhtgL1HJ0
Tekstiversio haastattelusta
Mikä on lääkkeiden potilaskohtainen annosjakelu?
”Lääkkeiden potilaskohtainen annosjakelu on apteekin tai sairaala-apteekin tarjoama palvelu, jossa potilaalle toimitetaan lääkkeet annosteltuina joko annospussiin tai annostelijaan noin kahden viikon jaksoissa. Yleensä kyse on potilaan säännöllisesti käyttämistä lääkkeistä. Annosjakelupalveluun kuuluu aina lääkkeiden tarkistus eli potilaan koko lääkearsenaali käydään läpi vähintään kerran vuodessa. Nämä ovat molemmat hyvin tärkeitä: se että potilas saa lääkkeet kotiin annoksissa ja että lääkehoito tarkistetaan säännöllisesti.”
Miten potilaskohtainen lääkejakelu auttaa potilaan lääkityksessä? Entä miten opas auttaa?
”Potilaskohtaisesta annosjakelusta potilaalle on se hyöty, että hän saa kotiinsa lääkkeet valmiiksi annosteltuina annosjakelupussissa tai muussa annostelijassa. Pussin päällä on kellonaika. Se auttaa potilaan muistamista, potilas muistaa ottaa oikeat lääkkeet oikeaan aikaan. Oppaasta on se hyöty, että voimme saada raamit valtakunnalliselle toiminnalle. Oppaassa on kerrottu lääkärin, hoitajan ja apteekkilaisen vastuut ja velvollisuudet potilaskohtaisessa annosjakelussa. Näin voimme varmistaa, että tämä tapahtuu suunnilleen samalla tavalla kaikilla paikkakunnilla.”
Mistä opasta saa?
”Opasta saa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta tästä päivästä lähtien.”
Haastattelu ja video: Kimmo Vainikainen